- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Stoisko województwa mazowieckiego w pawilonie „Smaki Regionów”
W dniach 14-17 września 2009 r. w Poznaniu odbyły się Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra-Food. W tegorocznej edycji Targów wzięło udział ponad 400 firm z kraju i zagranicy prezentując swoją ofertę na blisko 11.000 m² powierzchni wystawienniczej.
Targom towarzyszyła ekspozycja „Smaki Regionów”, w której uczestniczyły wszystkie województwa. Nie zabrakło stoiska Województwa Mazowieckiego, gdzie można było posmakować i kupić produkty tradycyjne i regionalne. W przedsięwzięciu uczestniczyli również przedstawiciele dwóch Lokalnych Grup Działania: Stowarzyszenia „Kapitał - Praca - Rozwój” oraz Związku Stowarzyszeń Partnerstwo Zalewu Zegrzyńskiego. Grupy aktywnie uczestniczyły w promocji Mazowsza. W trakcie prezentacji produktów regionalnych z całego kraju na scenie, przedstawiciele LGD ze Stowarzyszenia „Kapitał - Praca - Rozwój”, zaprezentowali lokalny wyrób - sójkę mazowiecką. Dodatkową atrakcją na stoisku Województwa Mazowieckiego, były również pokazy ginących zawodów, w wykonaniu artystów ludowych: plecionkarza, wycinankarki i hafciarki. Targom, już po raz dziewiąty towarzyszyło rozdanie nagród „Perły 2009”, które jest finałem ogólnokrajowego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Tegoroczną nagrodę, otrzymała reprezentantka naszego województwa Pani Krystyna Marcyjańska z Lutobroku za polędwiczki wędzone, podsuszane oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Rudce za golonkę faszerowaną grzybami leśnymi.
Imprezy targowe i wystawiennicze wpisują się w realizację Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w Województwie Mazowieckim na lata 2008-2009. Koszty związane z ekspozycją stoiska Województwa Mazowieckiego, w Pawilonie „Smaki Regionów” zostały częściowo pokryte ze środków pochodzących z Pomocy Technicznej PROW 2007-2013, Schemat III – Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich.