- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
„Przetwórstwo mleka w gospodarstwie rolnym – szansą rozwoju obszarów wiejskich” – relacja z warsztatów
W dniach 17-26.08.2020 r. Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie, Oddział Poświętne w Płońsku zrealizował operację - warsztaty serowarskie pt. „Przetwórstwo mleka w gospodarstwie rolnym – szansą rozwoju obszarów wiejskich".
W pięciu Oddziałach MODR ze sztuki serowarskiej zostało przeszkolonych 160 osób. Byli to mieszkańcy obszarów wiejskich, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich, a także rolnicy zainteresowani innowacyjnymi formami przedsiębiorczości, a w szczególności produkcją serów.
Uczestnicy warsztatów pracowali na specjalnie przygotowanych stanowiskach, używając profesjonalnych narzędzi, a nad wszystkim czuwał znany i ceniony Serowar Żuławski Pan Krzysztof Jaworski. Dzięki udziałowi w warsztatach i wykładach pozyskali oni niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu technologii, wymagań higienicznych oraz wymagań prawno – administracyjnych niezbędnych do uruchomienia działalności z małego przetwórstwa na poziomie własnego gospodarstwa.
Podczas warsztatów kursanci nauczyli się wytwarzać sery ze świeżego, pełnowartościowego mleka prosto od krowy. Efektem finalnym warsztatów było wspólne wykonanie ricotty, która jest jednym z najlepiej przyswajalnych serów pełnym cennych wartości odżywczych. Dodatkowo zaprezentowane zostały propozycje kulinarne z wykorzystaniem sera świeżego.
Organizatorzy dziękują uczestnikom za żywe zainteresowanie tematem, liczne pytania i owocne dyskusje. Specjalne podziękowania składamy na ręce Pana Krzysztofa Jaworskiego, Serowara Żuławskiego, który brawurowo poprowadził warsztaty i pod okiem którego powstały różnego rodzaju sery i serowe kompozycje. Dziękujemy także za wspólny śpiew przy akompaniamencie gitary, serdeczne rozmowy i opowieści o dawnym serowarstwie.
Operację zrealizowano w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich PROW 2014 – 2020, Plan Operacyjny na lata 2020-2021, konkurs nr 4/2020 - Działanie 6: Ułatwianie wymiany wiedzy pomiędzy podmiotami uczestniczącymi w rozwoju obszarów wiejskich oraz wymiana i rozpowszechnianie rezultatów działań na rzecz tego rozwoju.
Źródło: MODR
