- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Pomysły na aktywizację w LGD AKTYWNI RAZEM
W dniach od 27-29 października br. (piątek-niedziela) Lokalna Grupa Działania AKTYWNI RAZEM zaprosiła na tematyczny wyjazd studyjny przedstawicieli stowarzyszeń, samorządów oraz osoby zainteresowane tematyką przetwórstwa lokalnego, organizowaniem opieki nad osobami starszymi, wsparciem przedsiębiorczości i projektami z zakresu rozwoju społecznego.
Bogaty program wyjazdu obejmował:
- prezentację doświadczeń Inkubatora kuchennego w Minikowie połączoną z warsztatami wyrobu masła i pokazem filetowania karpia (sposób na zwiększenie przychodów małych i średnich rolników)
- prezentację i wizyty w gospodarstwach rolnych zajmujących się opieką społeczną nad osobami starszymi (źródło dodatkowych dochodów rolnych oraz sposób podniesienia dostępności i jakości opieki społecznej)
- działania promocyjne z zakresu dziedzictwa kulturowego i kulinarnego (Kaszubska Marszruta - infrastruktura turystyczna wykorzystująca dziedzictwo kulturowe, Pomorski Szlak Kulinarny, Kaszubski Dom Rękodzieła Ludowego, Szlak Tradycji i Smaku)
- projekty promujące przedsiębiorczość i włączenie społeczne (Frymark Bydgoski, warzenie mydła z mleka koziego, Inkubator przedsiębiorczości, Nidzicki Fundusz Lokalny, Garncarska Wioska)
Podczas wyjazdu LGD AKTYWNI RAZEM zorganizowało także Kiermasz Produktów Lokalnych podczas odbywającego się w każdą niedzielę Frymarku Bydgoskiego – miejsca, gdzie można zakupić wyroby tradycyjne, zdrowe i niebanalne. Na Kujawach promowane były wytwarzane i produkowane na terenie Lokalnej Grupy Działania ekologiczne sery, chleby i wędliny oraz ozdoby piernikowe, jabłka i soki.
Osoby uczestniczące w wyjeździe wróciły z głowami pełnymi wrażeń i pomysłów. Trzymamy kciuki za wytrwałość i powodzenie rodzących się inicjatyw.
Wyjazd studyjny współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.