- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Przetwórstwo mięsa w gospodarstwie rolnym
Przetwórstwo mięsa w gospodarstwie rolnym to tytuł projektu realizowanego przez MODR Warszawa Oddział Płock, w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Partnerem projektu była Mazowiecka Izba Rolnicza z siedzibą w Parzniewie oraz Lokalna Grupa Działania Aktywni Razem z siedzibą w Gąbinie. Projekt służy większej mobilizacji zainteresowanych stron we wdrażaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich.
W ramach projektu, w Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu, w dniach 26 i 27 września br., odbyło się szkolenie, w którym uczestniczyli rolnicy (lub domownicy) i doradcy - mieszkańcy powiatów gostynińskiego, płockiego i sierpeckiego. Celem spotkania było przekazanie wiedzy, z zakresu technologii procesów produkcyjnych, wymagań higienicznych, bezpieczeństwa żywności, w tym żywności ekologicznej, wymagań technicznych i prawno-administracyjnych przy zakładaniu działalności małego przetwórstwa, w postaci teoretycznej (wykłady) i praktycznej (warsztaty obejmujące produkcję kiełbasy). Uczestnicy szkolenia zapoznali się także z możliwościami pozyskiwania środków finansowych wspierających działalność przetwórczą, zagadnieniami marketingu, reklamy i promocji produktów żywnościowych oraz warunków sprzedaży produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego wyprodukowanych w gospodarstwie.
Wiele z pytań skierowanych do wykładowców dotyczyło przetwórstwa produktów rolnych oraz ich sprzedaży z gospodarstwa rolnego. Szczególną uwagę słuchacze zwrócili na najnowsze przepisy prawne regulujące kwestie rolniczego handlu detalicznego. Ustawa regulująca te kwestie ma stworzyć rolnikom możliwości produkcji i sprzedaży żywności wyprodukowanej w całości lub w części z własnej uprawy, chowu lub hodowli, w zgodzie z przepisami w zakresie bezpieczeństwa żywności i prawa podatkowego. Jest to ciekawe rozwiązanie, zwłaszcza dla właścicieli mniejszych gospodarstw, którzy planują zwiększyć swój dochód, poprzez przetwórstwo mięsa i jego sprzedaż z gospodarstwa. To również szansa dla osób chcących kultywować tradycje produkcji żywności lokalnej i regionalnej.
Opracowała:
Jadwiga Przedpełska MODR Warszawa Oddział Płock
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.