- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Żywność lokalna i tradycyjna wschodniego Mazowsza - relacja z konferencji i konkursu w Siedlcach
11 października br. w siedzibie Siedleckiego Oddziału MODR, odbyła się konferencja nt. „Przedsiębiorczość w gospodarstwach rolnych – produkcja żywności lokalnej i tradycyjnej”. Udział wzięło w niej ponad stu mieszkańców obszarów wiejskich (głównie kobiet) , rolników, zainteresowanych małym przetwórstwem lokalnym i wytwarzaniem produktów tradycyjnych, prowadzących działalność agroturystyczną/ turystyczną na wschodnim Mazowszu. Program pięciogodzinnej konferencji był bardzo bogaty. Wykład wprowadzający na temat „ Małe przetwórstwo lokalne i produkty tradycyjne jako szansa rozwoju gospodarstw rolnych i regionu- aspekty ekonomiczne, społeczne i środowiskowe Mazowsza” przedstawiła dr hab. Katarzyna Antosik, prof. ndz. Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach. Ważnym punktem konferencji był wykład mgr Marianny Ratyńskiej z Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej na temat rolniczego handlu detalicznego, po którym prelegentka udzielała odpowiedzi na zadawane przez rolników pytania. Następnie „Unijne i krajowe systemy jakości żywności tradycyjnej i regionalnej” przedstawiła prof. nzw. dr hab. Elżbieta Krzęcin – Nieczyporuk z Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego. Kolejnym prelegentem była mgr inż. Krystyna Szczygielska z MODR-u, której wystąpienie dotyczyło zachowania różnorodności genetycznej roślin i zwierząt. Część wykładową zakończyła mgr inż. Maria Sudnik z MODR-u; tematem jej prelekcji były .„Produkty tradycyjne i małe przetwórstwo lokalne w agroturystyce/turystyce wiejskiej. Zasady układania jadłospisów dla gości”.
Istotną częścią konferencji była prezentacja dobrych praktyk i tworzenie sieci współpracy partnerskiej z zakresu małego przetwórstwa lokalnego i produktu tradycyjnego i lokalnego. Swoją działalność w zakresie upowszechniania i promocji produktów tradycyjnych zaprezentowało Mazowiecko- Podlaskie Stowarzyszenie Agroturystyczne i Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Uczestnicy konferencji poznali produkty tradycyjne i gospodarstwa je wytwarzające z terenu wschodniego Mazowsza. Kolejno zaprezentowali się rolnicy , którzy wytwarzają produkty tradycyjne wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych ,wśród których były: Ewa Mitowska z gminy Sterdyń, Anna Szpura z gminy Stara Kornica i Barbara Kuligowska- Roman z gminy Wierzbno. Następnie pani Bożena Polak –Stojanova i pani Małgorzata Borkowska zaprezentowały Szlak kulinarny „Mazowiecka Micha Szlachecka” i przedstawiły ofertę współpracy z rolnikami wytwarzającymi produkty tradycyjne i prowadzącymi działalność agroturystyczną.
Program konferencji wzbogaciło podsumowanie konkursu „Najlepszy Produkt Tradycyjny Wschodniego Mazowsza”, który odbył się w Siedlcach 27 września br. Wręczenia nagród i dyplomów dokonała komisja konkursowa i przedstawiciele MODR na czele z dyrektorem Sławomirem Piotrowskim.
Laureatami konkursu zostali:
- I miejsce: Zenona Seremak (Zygmunty, gmina Łaskarzew ) za pasztet domowy z „Dworu Zygmunty”
- II miejsce: Sławomir Jóźwiak (Mierzwice, gm. Sarnaki) za chleb razowo-pytlowy na zakwasie i na liściu chrzanu
- III miejsce: Ewa Szczęśniak (Karczewiec, gm. Wierzbno) za wino z dzikiej róży
Wyróżnienia otrzymały:
- Małgorzata Szubińska (Starogród gm. Siennica) za starogrodzki żurek na serwatce
- Ewa Borkowska (Ługi Wielkie gm. Zbuczyn) za blaszaka
Spotkanie zakończone zostało bardzo smacznym obiadem regionalnym; w menu była: zupa kurkowa, żurek, golonka z grzybami leśnymi oraz bendzwały i szlachcice, które wpisane są na Listę Produktów Tradycyjnych.
Konkurs i konferencja zrealizowane zostały przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w partnerstwie z Mazowiecko-Podlaskim Stowarzyszeniem Agroturystycznym i Fundacją „Mazowiecka Micha Szlachecka” w ramach operacji pt. „Rozwój przedsiębiorczości – produkcja żywności lokalnej i tradycyjnej”, współfinansowanej w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014- 2020.
Konferencja nt. „Przedsiębiorczość w gospodarstwach rolnych – produkcja żywności lokalnej i tradycyjnej” współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich PROW 2014-2020.