Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Żywność lokalna i tradycyjna wschodniego Mazowsza - relacja z konferencji i konkursu w Siedlcach

16.10.2017

11 października br. w siedzibie Siedleckiego Oddziału MODR, odbyła się konferencja nt. „Przedsiębiorczość w gospodarstwach rolnych – produkcja żywności lokalnej i tradycyjnej”. Udział wzięło w niej ponad stu mieszkańców obszarów wiejskich (głównie kobiet) , rolników, zainteresowanych małym przetwórstwem lokalnym i wytwarzaniem produktów tradycyjnych,  prowadzących działalność agroturystyczną/ turystyczną na wschodnim Mazowszu. Program pięciogodzinnej  konferencji był bardzo bogaty. Wykład wprowadzający na temat „ Małe przetwórstwo  lokalne i produkty tradycyjne jako szansa rozwoju gospodarstw rolnych i regionu- aspekty ekonomiczne, społeczne i środowiskowe Mazowsza” przedstawiła dr hab. Katarzyna Antosik, prof. ndz. Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach. Ważnym punktem konferencji był wykład  mgr Marianny Ratyńskiej z Powiatowej Stacji  Sanitarno- Epidemiologicznej  na temat rolniczego handlu detalicznego, po którym prelegentka udzielała odpowiedzi na zadawane przez rolników pytania. Następnie „Unijne i krajowe systemy jakości żywności tradycyjnej i regionalnej” przedstawiła  prof. nzw. dr hab. Elżbieta Krzęcin – Nieczyporuk z Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego. Kolejnym prelegentem była mgr inż. Krystyna Szczygielska z MODR-u, której wystąpienie dotyczyło zachowania różnorodności genetycznej roślin i zwierząt. Część wykładową zakończyła   mgr inż. Maria Sudnik z MODR-u; tematem jej prelekcji  były .„Produkty tradycyjne i małe przetwórstwo lokalne  w agroturystyce/turystyce wiejskiej. Zasady układania jadłospisów dla gości”.

Istotną częścią konferencji była  prezentacja dobrych praktyk i tworzenie sieci współpracy partnerskiej z zakresu małego przetwórstwa lokalnego i produktu tradycyjnego i lokalnego. Swoją działalność w zakresie upowszechniania i promocji produktów tradycyjnych  zaprezentowało  Mazowiecko- Podlaskie Stowarzyszenie Agroturystyczne i Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Uczestnicy konferencji poznali produkty tradycyjne  i gospodarstwa je wytwarzające z terenu wschodniego Mazowsza. Kolejno zaprezentowali się rolnicy , którzy wytwarzają produkty tradycyjne wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych ,wśród których były: Ewa Mitowska z gminy Sterdyń,  Anna Szpura z gminy Stara Kornica i Barbara Kuligowska- Roman z gminy Wierzbno. Następnie pani Bożena Polak –Stojanova i pani Małgorzata Borkowska zaprezentowały Szlak kulinarny „Mazowiecka Micha Szlachecka” i przedstawiły ofertę współpracy z rolnikami wytwarzającymi produkty tradycyjne i prowadzącymi działalność agroturystyczną. 

Program konferencji wzbogaciło podsumowanie konkursu „Najlepszy Produkt Tradycyjny Wschodniego Mazowsza”, który odbył się w Siedlcach 27 września br. Wręczenia nagród  i dyplomów dokonała komisja konkursowa i przedstawiciele MODR na czele z dyrektorem Sławomirem Piotrowskim.

Laureatami konkursu zostali:

  • I miejsce: Zenona Seremak (Zygmunty, gmina Łaskarzew ) za pasztet domowy z „Dworu Zygmunty”
  • II miejsce: Sławomir Jóźwiak (Mierzwice, gm. Sarnaki) za chleb razowo-pytlowy na zakwasie i na liściu chrzanu
  • III miejsce: Ewa Szczęśniak (Karczewiec, gm. Wierzbno) za wino z dzikiej róży

Wyróżnienia otrzymały:

  • Małgorzata Szubińska (Starogród gm. Siennica) za starogrodzki żurek na serwatce
  • Ewa Borkowska (Ługi Wielkie gm. Zbuczyn) za blaszaka

Spotkanie zakończone zostało bardzo smacznym  obiadem regionalnym; w menu  była: zupa kurkowa, żurek, golonka z grzybami leśnymi oraz  bendzwały i szlachcice, które wpisane są  na Listę Produktów Tradycyjnych.

Konkurs i konferencja zrealizowane zostały przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w partnerstwie z Mazowiecko-Podlaskim Stowarzyszeniem Agroturystycznym  i Fundacją „Mazowiecka Micha Szlachecka” w ramach operacji pt. „Rozwój przedsiębiorczości – produkcja żywności lokalnej i tradycyjnej”,  współfinansowanej w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014- 2020.

Konferencja nt. „Przedsiębiorczość w gospodarstwach rolnych – produkcja żywności lokalnej i tradycyjnej”

Konferencja nt. „Przedsiębiorczość w gospodarstwach rolnych – produkcja żywności lokalnej i tradycyjnej”

Konferencja nt. „Przedsiębiorczość w gospodarstwach rolnych – produkcja żywności lokalnej i tradycyjnej”

Konferencja nt. „Przedsiębiorczość w gospodarstwach rolnych – produkcja żywności lokalnej i tradycyjnej”

Konferencja nt. „Przedsiębiorczość w gospodarstwach rolnych – produkcja żywności lokalnej i tradycyjnej”

Konferencja nt. „Przedsiębiorczość w gospodarstwach rolnych – produkcja żywności lokalnej i tradycyjnej”

Konferencja nt. „Przedsiębiorczość w gospodarstwach rolnych – produkcja żywności lokalnej i tradycyjnej”

Konferencja nt. „Przedsiębiorczość w gospodarstwach rolnych – produkcja żywności lokalnej i tradycyjnej”

Konferencja nt. „Przedsiębiorczość w gospodarstwach rolnych – produkcja żywności lokalnej i tradycyjnej”


Konferencja nt. „Przedsiębiorczość w gospodarstwach rolnych – produkcja żywności lokalnej i tradycyjnej” współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich PROW 2014-2020.


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009