Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Folklor i tradycja - XII Jesienny Jarmark „od pola do stołu” za nami

19.09.2017

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Oddział Poświętne w Płońsku poprzez wrześniową, plenerową imprezę, pielęgnuje szeroko rozumiane dziedzictwo kulturowe mazowieckiej wsi. XII Jesienny Jarmark „od pola do stołu”, który w tym roku odbył się 17 września  to także muzyczna rozrywka i możliwość zakupu zdrowej tradycyjnej żywności.

Program jarmarku obfitował w wiele wydarzeń. Kluczowe punkty programu to:

I. Seminarium pt. „Produkt regionalny i tradycyjny, uruchamianie i prowadzenie działalności w zakresie rolniczego handlu detalicznego z województwa mazowieckiego”.

Część merytoryczną seminarium poprowadzili:

· Agnieszka Gabriela Choinka - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
w Warszawie – temat wykładu: „Produkt tradycyjny i regionalny szansą rozwoju obszarów wiejskich. Krajowe systemy jakości żywności i znakowanie produktów w Unii Europejskiej. Omówienie wniosków o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych”,

· Beata Bakalarska - Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Warszawie – temat wykładu: „Wytwarzanie i sprzedaż żywności w rolniczym handlu detalicznym. Etykietowanie wybranych grup towarowych żywności”,

· Jadwiga Szymborska - Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Płońsku – temat wykładu: „Wymagania weterynaryjne w zakresie produkcji i sprzedaży żywności pochodzenia zwierzęcego oraz wymagania sanitarne przy produkcji i sprzedaży żywności pochodzenia roślinnego”.

Wszystkie wykłady cieszyły się dużym zainteresowaniem i pozwoliły rozwiązać wiele wątpliwości dotyczących wytwarzania i sprzedaży żywności.

Seminarium zakończyło się  prezentacją i degustacją produktów tradycyjnych, które zostały wytworzone w małych firmach rodzinnych z naturalnych surowców bez dodatku ulepszaczy i konserwantów. Przetwory z mięsa i wyroby garmażeryjne przygotowały trzy rodzinne firmy: Artura Zarzyckiego ze Skołatowa, Adama Węgłowskiego z Karniewa i Krystyny Marcyjańskiej z Lutobroka. Były to nagrodzone i wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych: polędwiczki wędzone podsuszane, polędwica kurpiowska, baleron kurpiowski, szynka kurpiowska, kiełbasa wiejska, słoninka skołatowska - przysmak myśliwego. Nie zabrakło chleba wypiekanego metodą tradycyjną z małej piekarni z Sochocina. Tradycyjne przetwory z mleka wielokrotnie nagradzane w konkursach kulinarnych przygotowały dwie firmy rodzinne: Tomasza i Elżbiety Rachockich z Turzy Małej i Agnieszki Zalewskiej z Nowego Pawłowa. Na stole znalazły się również tradycyjne oleje Krzysztofa Kowalskiego z Winnik. Fafernuchy wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych i ciasto drożdżowe przygotowała Halina Witkowska z Leman. Sernik z nagrodzonego sera upiekła Agnieszka Zalewska. Na stole można było posmakować tradycyjnego miodu oraz piernika. Restauracja ,,Poświętne” oprócz nagrodzonego żurku z białą kiełbasą i pierogów przygotowała wiele smakowitych dań między innymi: gulasz warzywny, warzywa faszerowane, babkę ziemniaczaną, sałatkę jarzynową, sałatkę z ziemniaków i napój z mięty i miodu. 107 uczestników seminarium miało możliwość poznać i posmakować unikalnych  produktów i potraw z Północnego Mazowsza.

 

I. VIII Przegląd Ludowych Zespołów Artystycznych, w którym wzięło udział 15 zespołów: 7 w kategorii muzyczno-wokalnej i 8 w kategorii muzyczno-tanecznej. Gościnnie wystąpił Zespół „Warto Żyć” z Nowego Miasta - laureat z 2016 roku. Zespoły oceniało 5 osobowe jury, któremu przewodniczyła Izabela Bednarczyk, z-ca Dyrektora Mazowieckiego Instytutu Kultury w Warszawie. Występy artystyczne skupiły wielu widzów, którzy z zaciekawieniem oglądali dawne tańce i przysłuchiwali się znanym, ludowym melodiom. Komisja konkursowa oceniła zespoły według kryteriów zawartych w regulaminie konkursu i wyłoniła zwycięzców w poszczególnych kategoriach:

·         kategoria muzyczno-wokalna

-        1 miejsce – Zespół Ludowy „Ożarowiacy” – grupa wokalna,

-        2 miejsce – Zespół „Dąbkowiacy”,

-        3 miejsce – Klub Seniora „Zawsze Młodzi” z Dzierzążni,

·         kategoria muzyczno-taneczna

-        1 miejsce – Zespół Ludowy „Ożarowiacy” - grupa młodzieżowa,

-        2 miejsce – „Kuźnia Artystyczna” Centrum Kultury Wilanów,

-        3 miejsce – Ludowy Zespół Artystyczny „Kasztelanka” - grupa dziecięca,

-        wyróżnienie – Zespół Ludowy „Ożarowiacy” - grupa młodzieżowa.

Uczestnikami XII Jesiennego Jarmarku „od pola do stołu”, byli rolnicy i mieszkańcy Mazowsza, którzy przybyli, by zapoznać się z wieloma ciekawymi formami przedsiębiorczości wiejskiej, porozmawiać z producentami lub wytwórcami, wymienić poglądy czy doświadczenia. Nie zawiedli także mieszkańcy Płońska.

Impreza stwarzała także możliwość bezpośrednich rozmów z doradcami Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Oddziału Poświętne w Płońsku, pracownikami Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Biura Powiatowego w Płońsku, Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Warszawie Fili w Ciechanowie, Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Placówki Terenowej w Ciechanowie, Centrali Nasiennej w Warszawie Sp. z o. o. z siedzibą w Pułtusku i Lokalnej Grupy Działania – Przyjazne Mazowsze z Płońska. Liczne i ciekawie zaaranżowane stoiska wystawiennicze zachęcały do zakupów tradycyjnych wyrobów, takich jak pieczywo, wędliny, miody czy sery. Nie brakowało ciekawych przykładów  rękodzieła i sztuki ludowej, a także bogatej oferty kwiatów, drzew, krzewów owocowych i ozdobnych. W tegorocznej imprezie swoje wyroby zaoferowało 54 wystawców. Jesteśmy przekonani, że odwiedzający nasz Jarmark wrócili do domów naładowani muzyką, dobrą energią, pełni pozytywnych wrażeń, zaopatrzeni w zdrową żywność, jesienne kwiaty i rośliny do swoich ogrodów.

Otwarcie XII Jesiennego Jarmarku

Sala wykładowa ze słuchaczami i wykładowcą

Sala wykładowa ze słuchaczami i wykładowcą

stoły zastawione produktami tradycyjnymi

stoły zastawione produktami tradycyjnymi

Ludowe zespoły na scenie

Zespół ludowy tańczy na scenie

Stoiska żywności ekologicznej i zaineresowani ludzie

Źródło: MODR


XII Jesienny Jarmark "od pola do stołu" współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009