- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Folklor i tradycja - XII Jesienny Jarmark „od pola do stołu” za nami
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Oddział Poświętne w Płońsku poprzez wrześniową, plenerową imprezę, pielęgnuje szeroko rozumiane dziedzictwo kulturowe mazowieckiej wsi. XII Jesienny Jarmark „od pola do stołu”, który w tym roku odbył się 17 września to także muzyczna rozrywka i możliwość zakupu zdrowej tradycyjnej żywności.
Program jarmarku obfitował w wiele wydarzeń. Kluczowe punkty programu to:
I. Seminarium pt. „Produkt regionalny i tradycyjny, uruchamianie i prowadzenie działalności w zakresie rolniczego handlu detalicznego z województwa mazowieckiego”.
Część merytoryczną seminarium poprowadzili:
· Agnieszka Gabriela Choinka - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
w Warszawie – temat wykładu: „Produkt tradycyjny i regionalny szansą rozwoju obszarów wiejskich. Krajowe systemy jakości żywności i znakowanie produktów w Unii Europejskiej. Omówienie wniosków o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych”,
· Beata Bakalarska - Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Warszawie – temat wykładu: „Wytwarzanie i sprzedaż żywności w rolniczym handlu detalicznym. Etykietowanie wybranych grup towarowych żywności”,
· Jadwiga Szymborska - Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Płońsku – temat wykładu: „Wymagania weterynaryjne w zakresie produkcji i sprzedaży żywności pochodzenia zwierzęcego oraz wymagania sanitarne przy produkcji i sprzedaży żywności pochodzenia roślinnego”.
Wszystkie wykłady cieszyły się dużym zainteresowaniem i pozwoliły rozwiązać wiele wątpliwości dotyczących wytwarzania i sprzedaży żywności.
Seminarium zakończyło się prezentacją i degustacją produktów tradycyjnych, które zostały wytworzone w małych firmach rodzinnych z naturalnych surowców bez dodatku ulepszaczy i konserwantów. Przetwory z mięsa i wyroby garmażeryjne przygotowały trzy rodzinne firmy: Artura Zarzyckiego ze Skołatowa, Adama Węgłowskiego z Karniewa i Krystyny Marcyjańskiej z Lutobroka. Były to nagrodzone i wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych: polędwiczki wędzone podsuszane, polędwica kurpiowska, baleron kurpiowski, szynka kurpiowska, kiełbasa wiejska, słoninka skołatowska - przysmak myśliwego. Nie zabrakło chleba wypiekanego metodą tradycyjną z małej piekarni z Sochocina. Tradycyjne przetwory z mleka wielokrotnie nagradzane w konkursach kulinarnych przygotowały dwie firmy rodzinne: Tomasza i Elżbiety Rachockich z Turzy Małej i Agnieszki Zalewskiej z Nowego Pawłowa. Na stole znalazły się również tradycyjne oleje Krzysztofa Kowalskiego z Winnik. Fafernuchy wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych i ciasto drożdżowe przygotowała Halina Witkowska z Leman. Sernik z nagrodzonego sera upiekła Agnieszka Zalewska. Na stole można było posmakować tradycyjnego miodu oraz piernika. Restauracja ,,Poświętne” oprócz nagrodzonego żurku z białą kiełbasą i pierogów przygotowała wiele smakowitych dań między innymi: gulasz warzywny, warzywa faszerowane, babkę ziemniaczaną, sałatkę jarzynową, sałatkę z ziemniaków i napój z mięty i miodu. 107 uczestników seminarium miało możliwość poznać i posmakować unikalnych produktów i potraw z Północnego Mazowsza.
I. VIII Przegląd Ludowych Zespołów Artystycznych, w którym wzięło udział 15 zespołów: 7 w kategorii muzyczno-wokalnej i 8 w kategorii muzyczno-tanecznej. Gościnnie wystąpił Zespół „Warto Żyć” z Nowego Miasta - laureat z 2016 roku. Zespoły oceniało 5 osobowe jury, któremu przewodniczyła Izabela Bednarczyk, z-ca Dyrektora Mazowieckiego Instytutu Kultury w Warszawie. Występy artystyczne skupiły wielu widzów, którzy z zaciekawieniem oglądali dawne tańce i przysłuchiwali się znanym, ludowym melodiom. Komisja konkursowa oceniła zespoły według kryteriów zawartych w regulaminie konkursu i wyłoniła zwycięzców w poszczególnych kategoriach:
· kategoria muzyczno-wokalna
- 1 miejsce – Zespół Ludowy „Ożarowiacy” – grupa wokalna,
- 2 miejsce – Zespół „Dąbkowiacy”,
- 3 miejsce – Klub Seniora „Zawsze Młodzi” z Dzierzążni,
· kategoria muzyczno-taneczna
- 1 miejsce – Zespół Ludowy „Ożarowiacy” - grupa młodzieżowa,
- 2 miejsce – „Kuźnia Artystyczna” Centrum Kultury Wilanów,
- 3 miejsce – Ludowy Zespół Artystyczny „Kasztelanka” - grupa dziecięca,
- wyróżnienie – Zespół Ludowy „Ożarowiacy” - grupa młodzieżowa.
Uczestnikami XII Jesiennego Jarmarku „od pola do stołu”, byli rolnicy i mieszkańcy Mazowsza, którzy przybyli, by zapoznać się z wieloma ciekawymi formami przedsiębiorczości wiejskiej, porozmawiać z producentami lub wytwórcami, wymienić poglądy czy doświadczenia. Nie zawiedli także mieszkańcy Płońska.
Impreza stwarzała także możliwość bezpośrednich rozmów z doradcami Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Oddziału Poświętne w Płońsku, pracownikami Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Biura Powiatowego w Płońsku, Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Warszawie Fili w Ciechanowie, Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Placówki Terenowej w Ciechanowie, Centrali Nasiennej w Warszawie Sp. z o. o. z siedzibą w Pułtusku i Lokalnej Grupy Działania – Przyjazne Mazowsze z Płońska. Liczne i ciekawie zaaranżowane stoiska wystawiennicze zachęcały do zakupów tradycyjnych wyrobów, takich jak pieczywo, wędliny, miody czy sery. Nie brakowało ciekawych przykładów rękodzieła i sztuki ludowej, a także bogatej oferty kwiatów, drzew, krzewów owocowych i ozdobnych. W tegorocznej imprezie swoje wyroby zaoferowało 54 wystawców. Jesteśmy przekonani, że odwiedzający nasz Jarmark wrócili do domów naładowani muzyką, dobrą energią, pełni pozytywnych wrażeń, zaopatrzeni w zdrową żywność, jesienne kwiaty i rośliny do swoich ogrodów.
Źródło: MODR
XII Jesienny Jarmark "od pola do stołu" współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Słowa kluczowe : XII Jesienny Jarmark „od pola do stołu”, żywność ekologiczna, produkt tradycyjny