- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Zapraszamy do udziału w konkursie i konferencji - żywność lokalna i tradycyjna
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział Siedlce organizuje konkurs „Najlepszy Produkt Tradycyjny Wschodniego Mazowsza”. Celem konkursu jest identyfikacja, promocja i upowszechnianie najlepszych tradycyjnych produktów żywnościowych Wschodniego Mazowsza, popularyzacja i poszerzenie Listy Produktów Tradycyjnych oraz aktywizacja mieszkańców wsi w zakresie przedsiębiorczości pozarolniczej.
Do udziału w konkursie zapraszamy rolników i mieszkańców z terenów wiejskich ośmiu powiatów:
- garwolińskiego,
- łosickiego,
- mińskiego,
- siedleckiego,
- sokołowskiego,
- węgrowskiego,
- otwockiego,
- wołomińskiego.
Warunkiem udziału w konkursie jest złożenie do dnia 15 września br. karty zgłoszenia i wypełnionego wniosku o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych (wzór wniosku dostępny jest na stronach www.minrol.gov.pl, www.mazovia.pl). Poza tym należy przygotować zgłoszony produkt, który będzie oceniany przez komisję w dniu 27 września br. w siedzibie MODR Oddział Siedlce (ul. Kazimierzowska 21).
Ocena wniosków i produktów obejmować będzie następujące kryteria:
- związek produktu z tematem konkursu (tradycyjne metody wytwarzania, wykorzystywane surowce, specyficzny charakter, związek z regionem),
- poprawność przygotowania wniosku o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych, dowody określające powtarzalność produkcji (certyfikaty, zaświadczenia, dyplomy),
- walory organoleptyczne produktu (smak, zapach, konsystencja, wygląd) oraz estetyka i sposób zaprezentowania produktu.
Podsumowanie konkursu i wręczenie nagród odbędzie się podczas konferencji „Przedsiębiorczość w gospodarstwach rolnych – produkcja żywności lokalnej i tradycyjnej”, która odbędzie się w Siedlcach w dniu 11 października br.
Ramowy program 5-godzinnej konferencji obejmować będzie między innymi tematy:
- Małe przetwórstwo lokalne i produkty tradycyjne jako szansa rozwoju gospodarstw rolnych i regionu,
- Rolniczy handel detaliczny produktów tradycyjnych - tworzenie krótkich łańcuchów dostaw,
- Unijne i krajowe systemy jakości żywności tradycyjnej i regionalnej - zachowanie różnorodności genetycznej roślin i zwierząt,
- Produkty tradycyjne i małe przetwórstwo lokalne w agroturystyce/turystyce wiejskiej.
W programie przewidziana jest prezentacja dobrych praktyk i tworzenie sieci współpracy partnerskiej z zakresu małego przetwórstwa lokalnego i produktu tradycyjnego i lokalnego w tym prezentacja:
- działalności Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego i Mazowiecko- Podlaskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego w zakresie upowszechniania i promocji produktów tradycyjnych Mazowsza,
- szlaku kulinarnego „Mazowiecka Micha Szlachecka”,
- gospodarstw wytwarzających produkty wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.
Do udziału w konferencji zapraszamy rolników, mieszkańców obszarów wiejskich województwa mazowieckiego, zainteresowanych małym przetwórstwem lokalnym i wytwarzaniem produktów tradycyjnych i regionalnych, prowadzących działalność agroturystyczną/turystyczną na Mazowszu oraz przedstawicieli organizacji pozarządowych działających ww. zakresie. Zainteresowanych udziałem w konferencji prosimy o zgłaszanie się do dnia 30 września br. telefonicznie 25 640 09 23, 25 640 09 38 lub pocztą e-mail na adres: maria.sudnik@modr.mazowsze.pl
Konkurs i konferencja realizowane są w ramach operacji pt. „Rozwój przedsiębiorczości – produkcja żywności lokalnej i tradycyjnej”, współfinansowanej w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014- 2020, Plan operacyjny na lata 2016- 2017, konkurs nr 1/2017 – Działanie 6: Ułatwianie wymiany wiedzy pomiędzy podmiotami uczestniczącymi w rozwoju obszarów wiejskich oraz wymiana i rozpowszechnianie rezultatów działań na rzecz tego rozwoju.
Operacja realizowana jest przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w partnerstwie z Mazowiecko-Podlaskim Stowarzyszeniem Agroturystycznym i Fundacją „Mazowiecka Micha Szlachecka”.
Do pobrania: