Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Sukces pleneru „Jak to dawniej się żniwowało”

10.08.2017

Skansen Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu gościł prawie 5 tys. chętnych, by zobaczyć wspaniałe tradycje zbioru zbóż. Tradycyjna impreza zachwyciła wyjątkowo bogatym programem.

Ledwie słońce przekroczyło horyzont, wśród pól dawał się słyszeć odgłos przepiórek witających wychodzących w pole żniwiarzy. Kto żyw śpieszył do żniw. Mężczyźni w skupieniu kładli kosą kolejne łany zbóż, które następnie kobiety wiązały w snopy i ustawiały w stygi. Pracę przerywano jedynie w południe, by dać wypoczynek zmęczonym plecom i spożyć wspólny posiłek. Wysiłek trwał do wieczora – taki obraz czasu żniwnego zachował się we wspomnieniach najstarszych. On właśnie został ożywiony podczas imprezy plenerowej, która odbyła się w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu.

Każdy mógł żąć i młócić

Na „Żniwa w skansenie” przyszło prawie 5 tys. osób. Przyczyniła się do tego słoneczna pogoda i bogaty  program. Na muzealnych polach odbywały się pokazy: koszenie kosą i żniwiarką konną, podbieranie zboża sierpem, wiązanie snopów i stygowanie.

W napędzanej pasem transmisyjnym młockarni Warmiance odbywała się młócka. Z pomocą ręcznej sieczkarni cięto słomę na sieczkę, przeznaczaną kiedyś na paszę dla koni. Ziarno rozdrabiano na kaszę w młynku i mielono w żarnach na mąkę. Turyści przyjrzeć się mogli, jak wyglądało klepanie i ostrzenie kosy oraz przygotowanie kamieni młyńskich. Nie brakowało chętnych, by samemu wziąć do ręki narzędzia i żąć czy młócić.

Parobkowie i strojenie przepiórki

W zajęciach na polu uczestniczyli również członkowie Grupy Rekonstrukcji Historycznej Ludności Cywilnej z Mławy w strojach parobków. W tworzonej przez nich barwnej wiejskiej gromadzie spotkać można było Żydów, dziadów proszalnych, gospodynie śpieszące na targ, guwernantki i szlachciców.

Wśród wielu zwyczajów szczególną uwagę uczestników zwróciło strojenie przepiórki. Na jednym z pól pozostawiono łan niezżętego żyta, których kłosy związano u góry wstążką. Pomiędzy nimi położono płaski kamień, a na nim kawałek chleba, jako podarunek dla myszy i innych mieszkańców pól. Jak wierzono, dzięki temu szkodniki miały nie niepokoić gospodarza w okresie zimowym. Przed jedną z chałup powstawał okazały wieniec dożynkowy. Jak nakazywał zwyczaj, składał się ze wszystkich rodzajów zebranych zbóż.

Dzieci pracowały cepami

W stodole młynarza dzieci poznawały proces tradycyjnej obróbki plonów. Mogły machać cepami, odwiać ziarno w wialni i zmielić je w żarnach. W wiejskiej izbie lekcyjnej czekały na nie warsztaty wykonywania ozdób ze słomy i bibuły, a na podwórzu gry i zabawy popularne na początku XX wieku.

Turyści mogli też skosztować prawdziwej kawy zbożowej i herbaty z mięty zebranej ze ogródków skansenu – napojów niegdyś nieodłącznie kojarzonych z czasem żniw. W zagrodach chłopskich gospodynie ubijały masło, kisiły ogórki zgodnie z dawnymi recepturami i tworzyły z papieru kwiaty do dekoracji wnętrz.

Z kolei w olejarni zobaczyć można było proces tłoczenia z nasion rzepaku. Wiejska zielarka przybliżała swoim gościom właściwości roślin rosnących na polach oraz łąkach. Garncarz, kowal, plecionkarz, rzeźbiarz i szewc prezentowali tajniki dawnych, często zapomnianych już dziś rzemiosł. O godzinie 14.00 w muzealnym kościele z XVIII wieku wierni zgromadzili się na uroczystej mszy świętej.

Spektakl według Kolberga

Jeden z najważniejszych elementów „Żniw w skansenie” stanowiło widowisko obrzędowe w wykonaniu Regionalnego Zespołu Pieśni i Tańca „Boczki Chełmońskie” z Kocierzewa koło Łowicza. W spektaklu, opartym na zapiskach Oskara Kolberga, artyści zaprezentowali najważniejsze obyczaje i obrzędy związane z okresem żniwnym.

Na widzów czekał także poczęstunek w postaci kaszy z okrasą, gotowanych jaj, twarogu i mleka. Takie bowiem jadło przygotowywano zwykle dla żniwiarzy. Oferta wystawców podczas kiermaszu rękodzieła i rzemiosła tradycyjnego była bogata i zróżnicowana (szeroki wybór pieczywa, potraw, ręcznie wykonane ozdoby, drewniane zabawki i wytwory sztuki użytkowej).

Na deskach amfiteatru przez cały dzień grała wiejska kapela Pana Jacka, wykonując przyśpiewki i piosenki ludowe. Wiele osób skorzystało też z przejażdżek bryczką po terenie wsi, a najmłodsi mogli przejechać się w siodle po padoku.


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009