Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

„Kulinarny” wyjazd

17.07.2017

Grupa przedstawicieli Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze brała udział w wyjeździe studyjnym na Dolny Śląsk, do partnerów projektu Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.

Uczestnicy

Wyjazd służył wymianie doświadczeń, poznaniu dobrych praktyk dotyczących współpracy samorządu z wytwórcami produktów tradycyjnych i regionalnych. Brali w nim udział przedstawiciele firm: Piekarnia Ratuszowa, Smaki i Aromaty, Eterno, Pasieka Nadbużańska, Krokus, Nalewki Staropolskie Karol Majewski, Ekoturystyka w Raju, Hotel pod Różami, Olej rzepakowy Franciszek Kessler, Olej lniany Kowalski, Tęczowa Pasieka, Zaścianek Polski.

Program zajęć

Pierwszego dnia goście spotkali się z Ryszardem Czerwińskim, kierownikiem Działu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego. Rozmawiano o metodach realizacji działań marketingowo-promocyjnych na przykładzie wybranych firm działających w ramach sieci na terenie Dolnego Śląska. Następnie uczestnicy wyjazdu mieli okazję poznać walory rezerwatu przyrody Natura 2000, Parku Krajobrazowego Dolina Baryczy oraz jedynego w Polsce miejsca należącego do sieci Living Lakes – Stawy Milickie. Spółka akcyjna „Stawy Milickie” zajmuje się hodowlą karpia milickiego i innych ryb słodkowodnych: suma, jesiotra, szczupaka, lina, amura, tołpygi, karasia czy okonia. W skład stawów wchodzi pięć zakładów rybackich: Krośnice, Potasznia, Stawno, Radziądz, Ruda Sułowska.

Drugi dzień wyjazdu to wizyta w Gospodarstwie Ekologicznym „Kozia Łąka”, położonym w pobliżu Jeleniej Góry, wśród pól i lasów, z przepięknym widokiem na Karkonosze i Śnieżkę. Wszystkie produkty w gospodarstwie wytwarzane są w 100% zgodnie z naturą – nie stosuje się żadnych nawozów sztucznych ani pestycydów. W 2010 r. ser kozi łomnicki został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.

Delegacja z Mazowsza miała także okazję odwiedzić, założoną w 2004 r., Winnicę Świdnicką. Na obszarze około 4 ha z ponad stu odmian winogron powstają najbardziej znane wina tj. Chardonnay, Pinot Blanch, Pino Gris, Muskat i wiele innych. Tak duża różnorodność odmian w jednym miejscu pozwala poznać bogactwo rodziny vitis (łacińska nazwa winorośli) i zagłębić się w świecie przeróżnych smaków oferowanych przez polskie winogrona. Jedna z działek położona na dużej stromiźnie została obsadzona kaskadowo, co w Polsce jest rzadkością.

O sieci

Idea Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego powstała w szwedzkiej Skanii i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995 r. Województwo mazowieckie przystąpiło do sieci w 2008 r. na mocy uchwały nr 77/08 Sejmiku Województwa Mazowieckiego.

Spotkanie z przedstawicielem dolnośląskiego urzędu marszałkowskiegol

Stawy Milickie to jedyne w Polsce miejsce należące do grupy Living Lakes (żyjących jezior)

Wizyta w gospodarstwie ekologicznym „Kozia Łąka”

Spacer po Winnicy Świdnickiej z właścicielem Ryszardem Gutem

Uczestnicy wyjazdu zebrani w sali do wspólnego, grupowego zdjęcia

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009