Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Znam laureatów konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.

26.06.2017

Goście Mazowieckich Dni Rolnictwa mieli okazję poznać laureatów konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.

Do płońskiego oddziału Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego przyjechali producenci żywności tradycyjnej z całego Mazowsza. To już XVII edycja tego konkursu, który co roku gromadzi wielbicieli dobrego jedzenia.

Dużo i bardzo smacznie

W kategorii „Produkt” wpłynęło 58 zgłoszeń, a w kategorii „Potrawa” zgłosiły sie 3 drużyny. Komisje miały bardzo trudne zadanie. Wszystkie dostarczone do oceny produkty i potrawy były nie tylko przygotowane zgodnie z tradycyjnymi recepturami, ale także smaczne i starannie przygotowane. Oceniane były i w kilku kategoriach:

  • produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego,

  • produkt regionalny pochodzenia roślinnego,

  • napój regionalny,

  • inny produkt regionalny,

  • część gastronomiczna.

Najlepsze produkty

W tej kategorii komisja nagrodziła 11 produktów i przyznała 8 wyróżnień. Zwycięskie "Produkty" to:

  • Skołatowski salceson biały zgłoszony przez Artura Zarzyckiego z Skołatowa,

  • Kotlety z leszcza zegrzyńskiego, które przygotowała Iwona Garbulińska z Dosina,

  • Śledź macerowany w oleju lnianym – dzieło Hanny Kowalskiej z Winnik,

  • Jogurt naturalnie naturalny zgłoszony przez Dorotę Dyga z Gąsiorowa,

  • Masło wiejskie z Markowej Marka Zalewskiego z Nowego Pawłowa,

  • Miód nektarowo-spadziowy od Adama Piotrkowskiego z Żuromina,

  • „Romans na gałęzi”– mus jabłkowo-gruszkowy zgłoszony przez Małgorzatę Dąbrowską; Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Lokalnego Bończa z Bończy,

  • Chleb żytni z ziarnem upieczony przez Pawła Milewskiego z Sońska,

  • Busłowe łapy przygotowane przez Ewę Wołosewicz ze Starych Trębic,

  • Naturalny sok jabłkowo-buraczny z Gospodarstwa Sadowniczego MB Monika Bankiewicz z Komorowa,

  • Miód pitny trójniak Grzegorza Melzackiego ze Strzegowa.

Ponieważ liczba i jakość produktów były dużym wyzwaniem, komisja przyznała również wyróżnienia za:

  • Szynkę wędzoną z Karniewa Adama Węgłowskiego z Karniewa,

  • Ser biały twarogowy zgłoszony przez Krzysztofa Kietlińskiego z Zakrzepkowa Kopijki,

  • Perłę Urzecza – miód nawłociowy z Gospodarstwa Pasiecznego Tęczowa Pasieka Zbigniew Durajczyk,

  • Konfiturę z płatków róży ugotowana przez Ewę Wołosewicz ze Starych Trębic,

  • Chleb żytnio-pszenny z Czernic Borowych zgłoszony przez Mariannę Barbarę Sobieraj i Magdalenę Bukowską z Czernickiego Stowarzyszenia Aktywnych Społecznie w Czernicach Borowych,

  • Oponki mazowieckie – dzieło Marii Pietrzak z miejscowości Guty,

  • Placek drożdżowy z kruszonką upieczony przez Teresę Wicopolską z miejscowości Młody Niedróż,

  • Dyniówkę Haliny Nałęcz z Marynina.

Nagrody przyznała również Agencja Rynku Rolnego za:

  • Szynkę nadbużańską wędzoną na zimno Cecyli Kur z Białobrzegów,

  • Kozie kulki niedźwiedzie w oliwie, zgłoszone przez Natalię Herman Manufaktura Wiejska Racibory z miejscowości Racibory,

  • Chleb ksawerski wypiekany przez Bernatę Adach z Koła Gospodyń Wiejskich Ksawerów Stary z Ksawerowa Starego,

  • Zsiadlak – sernik z mleka zsiadłego Jolanty Płocharskiej z Jachranki.

Potrawy

Wysoki poziom wykonania i niezwykły smak cechowały wszystkie zgłoszone w tej kategorii dania, dlatego komisja zdecydowała nagrodzić wszystkie. Miejsca I za Barszcz szczawiowy na żeberkach z jajkiem, ziemniakami z wody i Pierogi z mięsem otrzymały Ewa i Anna Mitowskie z Seroczyna. Rosół z pulpetami drobiowymi i Królik w sosie śmietanowo-koperkowym zgłoszony przez Milenę Oglęcką z miejscowości Żochy przyniósł autorce II miejsce. Jadwiga Wołynik z Legionowa zajęła miejsce III za Polewkę szczawiową i Tradycyjnego królika polskiego duszonego w śmietanie z dodatkiem miodu.

Perły

Dodatkowo do nagrody „Perła 2017” komisja nominowała 4 produkty:

  • Kaszankę gryczaną zgłoszoną przez Adama Węgłowskiego z Karniewa,

  • Markowy ser biały według przepisu Agnieszki Zalewskiej z Nowego Pawłowa,

  • Chleb razowy Ratuszowy z Siedlec z Piekarni Ratuszowej Radzikowscy z Siedlec,

  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno Krzysztofa Kowalskiego z Winnik.

Jedzenie to nasze dziedzictwo

Jego twórcy chcą ochronić i zachować dziedzictwo kulinarne regionów przez wyszukiwanie potraw i produktów żywnościowych wytwarzanych w gospodarstwach domowych lub przez lokalne podmioty gospodarcze. 

Galeria zdjęć


Konkurs współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009