Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Znawcy ekologicznej żywności nagrodzeni

14.06.2017

Co oznacza skrót BMI? Z czego produkowany jest olej rydzowy? Czego nie wolno używać w gospodarstwie ekologicznym? Dlaczego powinno się ograniczyć spożycie soli? – to przykładowe pytania, z którymi zmierzyli się uczestnicy XIV edycji konkursu „Smak ekologicznej żywności”. Po raz kolejny uczniowie z mazowieckich szkół podstawowych i gimnazjów musieli wykazać się wiedzą na temat ekologicznego rolnictwa i produktów z niego pochodzących.

Ekologiczna żywność to i zdrowie, i smak. To także doskonałe rozwiązanie zarówno dla osób, które zwracają uwagę na pochodzenie i jakość wybieranego jedzenia, jak również dzieci i alergików. O tym, czym cechuje się rolnictwo ekologiczne, a także które produkty są najbardziej wartościowe, a które z nich najlepiej omijać szerokim łukiem najwięcej wiedzą uczestnicy organizowanego przez samorząd województwa mazowieckiego konkursu „Smak ekologicznej żywności”.

To już czternasta edycja konkursu, a zainteresowanie nie słabnie. Bardzo się cieszę, że młodzi ludzie pogłębiają wiedzę na temat ekologicznego rolnictwa oraz żywności z niego pochodzącej. Uczestnicy tego konkursu interesują się ekologią, potrafią m.in. wskazać naturalne i chemiczne środki ochrony roślin, wiedzą czym jest kompost, wiele mówią na temat zdrowej żywności. To potwierdzenie, że dzieci i młodzież są świadomymi konsumentami i nie jest im obojętne, po jakie produkty sięgają. A wybór tych wartościowych nie jest łatwym zadaniem – rynek spożywczy jest bardzo zróżnicowany, dlatego warto znać symbole i loga wskazujące, że dany produkt jest ekologiczny

– podkreśla Kazimierz Porębski, z-ca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich w UMWM.

Do ostatniego etapu przystąpiło 14 uczniów ze szkół podstawowych i 19 z gimnazjów. Każdy w swojej kategorii wiekowej zmierzył się z 33 pytaniami jednokrotnego wyboru oraz trzema pytaniami otwartymi.

Ostatecznie wyłoniono po trzech laureatów w każdej kategorii:

  • szkoły podstawowe:

I miejsce – Dorota Enerlich – Publiczna Szkoła Podstawowa im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Chorzelach (pow. przasnyski),

II miejsce – Aleksandra Szmidt – Zespół Szkół w Drobinie (pow. płocki),

III miejsce – Natalia Bilińska – Publiczny Zespół Szkół i Przedszkoli Samorządowych w Sochocinie (pow. płoński);

  • gimnazja:

I miejsce – Julita Głodkowska – Gimnazjum w Lesznie (pow. przasnyski),

II miejsce – Wiktoria Masłowska – Zespół Szkół w Goworowie (pow. ostrołęcki),

III miejsce – Anna Błaszczak – Gimnazjum Publiczne im. Ludwika Krasińskiego w Krasnem  (pow. przasnyski).

Nagrodami w konkursie były – za każde I miejsce – tablet (nagroda ufundowana przez ARR), za II – aparat cyfrowy, a za III – smartwatch. Każdy z uczestników otrzymał pamiątkowy dyplom oraz grę planszową „M@zowszanie”. Na wszystkich uczestników końcowego egzaminu oraz ich opiekunów czekała także miła niespodzianka – zwiedzanie Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie.

Uczniowie piszący test

Nagrodzeni ucznowie w konkursie


Nagrody za II i III miejsce zostały sfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Słowa kluczowe : KSOWkonkursekologiaekologiczna żywność


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009