Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

I kulinaria, i turystyka

25.04.2017

Najciekawsze zakątki województwa, a także bogactwo produktów regionalnych i wyrobów rzemieślniczych poznali uczestnicy VI edycji Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych „Regionalia”.

Bogata oferta województwa

Impreza była doskonałą okazją do prezentacji i promocji tradycyjnych potraw oraz oferty turystyczno-kulturalnej całego Mazowsza – zachęcano do poznawania najciekawszych zakątków województwa. Podczas 3 dni trwania targów (21–23 kwietnia) można było też poznać bogactwo produktów regionalnych, wyrobów rzemieślniczych, a także skosztować i zakupić tradycyjnie wypiekany chleb, przetwory przygotowywane według dawnych receptur, sery, wędliny i wyroby garmażeryjne, przyprawy, miody, naturalne soki. Promowano produkty, których receptura oparta jest na bazie naturalnych składników, a wyrób odbywa się według starych receptur i sprawdzonych przepisów.

Stoisko Mazowsza liczyło 150 mkw, na którym grupa 22 wystawców przedstawiała szeroką gamę produktów regionalnych i tradycyjnych. Cieszyły się one zainteresowaniem wśród zwiedzających.

Nagrody dla najlepszych

Organizatorzy imprezy co roku zachęcają wystawców i przeprowadzają konkurs na Najlepszy Produkt Targów Regionalia 2017. Konkurs promuje najlepsze regionalne i lokalne produkty. Stwarza szansę do wyróżnienia się na tle konkurencji, a wystawcy otrzymują medale i wyróżnienia.

W tegorocznej edycji konkursu nagrody i wyróżnienia w kategorii Skarby natury zdobyły firmy:

  • Tus Trade Sp. z o.o. za pesto z czosnku niedźwiedziego,
  • Wyroby Mięsne Regionalne Małgorzata Kwiatkowska za szynkę wiejską,
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach za twaróg tłusty tradycyjny,
  • Firma Lifeberry za sok z borówki.

W kategorii promile i procenty wyróżnienie zdobyła firma Nalewki Staropolskie Karol Majewski za staropolską nalewkę morelową, a Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska i Piekarnia „Ratuszowa” (obie firmy z Siedlec) otrzymały od Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego znak Jakość i Tradycja.

Degustacja i zakupy

Dzięki rozszerzonej formule i połączeniu z XXII edycją Targów Turystyki i Wypoczynku „Lato” oraz V edycją targów Agroturystyka, Targi Regionalia stworzyły możliwości dotarcia nie tylko do szerokiej rzeszy klientów indywidualnych, ale również – sieci handlowych, sklepów, hoteli, restauracji, hurtowni oraz mediów. Na odwiedzających czekała degustacja kulinarnych specjałów, wystawcy kusili m.in. wybornymi mięsami, chrupiącym pieczywem, słodkościami, aromatycznymi miodami, regionalnym piwem oraz tradycyjnymi przetworami i wyrobami z mleka.

Na targach swoją ofertę przedstawiło ponad 200 firm, a w imprezie uczestniczyło kilkanaście tysięcy osób. Tegoroczna edycja targów „Regionalia” odbyła się pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego.


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009