- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
I kulinaria, i turystyka
Najciekawsze zakątki województwa, a także bogactwo produktów regionalnych i wyrobów rzemieślniczych poznali uczestnicy VI edycji Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych „Regionalia”.
Bogata oferta województwa
Impreza była doskonałą okazją do prezentacji i promocji tradycyjnych potraw oraz oferty turystyczno-kulturalnej całego Mazowsza – zachęcano do poznawania najciekawszych zakątków województwa. Podczas 3 dni trwania targów (21–23 kwietnia) można było też poznać bogactwo produktów regionalnych, wyrobów rzemieślniczych, a także skosztować i zakupić tradycyjnie wypiekany chleb, przetwory przygotowywane według dawnych receptur, sery, wędliny i wyroby garmażeryjne, przyprawy, miody, naturalne soki. Promowano produkty, których receptura oparta jest na bazie naturalnych składników, a wyrób odbywa się według starych receptur i sprawdzonych przepisów.
Stoisko Mazowsza liczyło 150 mkw, na którym grupa 22 wystawców przedstawiała szeroką gamę produktów regionalnych i tradycyjnych. Cieszyły się one zainteresowaniem wśród zwiedzających.
Nagrody dla najlepszych
Organizatorzy imprezy co roku zachęcają wystawców i przeprowadzają konkurs na Najlepszy Produkt Targów Regionalia 2017. Konkurs promuje najlepsze regionalne i lokalne produkty. Stwarza szansę do wyróżnienia się na tle konkurencji, a wystawcy otrzymują medale i wyróżnienia.
W tegorocznej edycji konkursu nagrody i wyróżnienia w kategorii Skarby natury zdobyły firmy:
- Tus Trade Sp. z o.o. za pesto z czosnku niedźwiedziego,
- Wyroby Mięsne Regionalne Małgorzata Kwiatkowska za szynkę wiejską,
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach za twaróg tłusty tradycyjny,
- Firma Lifeberry za sok z borówki.
W kategorii promile i procenty wyróżnienie zdobyła firma Nalewki Staropolskie Karol Majewski za staropolską nalewkę morelową, a Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska i Piekarnia „Ratuszowa” (obie firmy z Siedlec) otrzymały od Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego znak Jakość i Tradycja.
Degustacja i zakupy
Dzięki rozszerzonej formule i połączeniu z XXII edycją Targów Turystyki i Wypoczynku „Lato” oraz V edycją targów Agroturystyka, Targi Regionalia stworzyły możliwości dotarcia nie tylko do szerokiej rzeszy klientów indywidualnych, ale również – sieci handlowych, sklepów, hoteli, restauracji, hurtowni oraz mediów. Na odwiedzających czekała degustacja kulinarnych specjałów, wystawcy kusili m.in. wybornymi mięsami, chrupiącym pieczywem, słodkościami, aromatycznymi miodami, regionalnym piwem oraz tradycyjnymi przetworami i wyrobami z mleka.
Na targach swoją ofertę przedstawiło ponad 200 firm, a w imprezie uczestniczyło kilkanaście tysięcy osób. Tegoroczna edycja targów „Regionalia” odbyła się pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego.