- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka
Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu organizuje konkurs dla miłośników sztuki kulinarnej. Szanse na wygraną mają np. smakowite kołduny, wyśmienity sybirak, aromatyczna grzybowa na zakwasie czy tradycyjne pigwówka i cytrynówka.
Po co?
Zamierzeniem konkursu jest kultywowanie tradycji kulinarnych regionu Mazowsza, popularyzacja tradycyjnych receptur i potraw.
Zadanie uczestników
Należy przyrządzić i zaprezentować tradycyjną potrawę spożywaną dawniej na Mazowszu. Liczymy szczególnie na receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, choć wszystkie tradycyjne potrawy mazowieckie są mile widziane.
Dla kogo?
W konkursie mogą wziąć udział entuzjaści dawnej sztuki kulinarnej – zarówno profesjonalni producenci produktów tradycyjnych i regionalnych, jak i amatorzy sztuki kulinarnej. To propozycja m.in. dla regionalnych kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń i przedstawicieli firm oraz osób indywidualnych.
Jak się zgłosić?
Aby wziąć udział w rywalizacji wystarczy zadeklarować swój udział poprzez zgłoszenie co najmniej jednej potrawy 7 maja br. do godz. 10.00 w jednej z kategorii:
- zupa,
- danie jarskie,
- potrawa mięsna,
- przekąska,
- deser,
- napój.
Do konkursu można zgłosić tylko potrawy oferowane na własnym stoisku w ramach kiermaszu towarzyszącego imprezie plenerowej „Gotowanie na polanie” (organizowana na terenie skansenu Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu w pierwszą niedzielę maja).
W przypadku zgłoszenia więcej niż dwóch potraw (do konkursu można zgłosić ich kilka, każdą w innej kategorii) organizator zapewnia nieodpłatnie stoisko wystawiennicze (zadaszenie, stół i ławkę). Uczestnicy konkursu w dniu imprezy mają zapewniony nieodpłatny wstęp na teren skansenu.
Co decyduje o wygranej?
Potrawy oceni komisja konkursowa, w skład której wejdzie przedstawiciel muzeum oraz cztery osoby wyłonione drogą losowania spośród zwiedzających. Komisja weźmie pod uwagę:
- wygląd,
- smak,
- prezentację, czyli sposób podania potrawy.
W każdej kategorii jury przyzna jedną nagrodę główną. Autorzy nagrodzonych potraw otrzymają nagrody rzeczowe oraz dyplomy.