Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka

24.04.2017

Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu organizuje konkurs dla miłośników sztuki kulinarnej. Szanse na wygraną mają np. smakowite kołduny, wyśmienity sybirak, aromatyczna grzybowa na zakwasie czy tradycyjne pigwówka i cytrynówka.

Po co?

Zamierzeniem konkursu jest kultywowanie tradycji kulinarnych regionu Mazowsza, popularyzacja tradycyjnych receptur i potraw.

Zadanie uczestników

Należy przyrządzić i zaprezentować tradycyjną potrawę spożywaną dawniej na Mazowszu. Liczymy szczególnie na receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, choć wszystkie tradycyjne potrawy mazowieckie są mile widziane.

Dla kogo?

W konkursie mogą wziąć udział entuzjaści dawnej sztuki kulinarnej – zarówno profesjonalni producenci produktów tradycyjnych i regionalnych, jak i amatorzy sztuki kulinarnej. To propozycja m.in. dla regionalnych kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń i przedstawicieli firm oraz osób indywidualnych.

Jak się zgłosić?

Aby wziąć udział w rywalizacji wystarczy zadeklarować swój udział poprzez zgłoszenie co najmniej jednej potrawy 7 maja br. do godz. 10.00 w jednej z kategorii:

  • zupa,
  • danie jarskie,
  • potrawa mięsna,
  • przekąska,
  • deser,
  • napój.

Do konkursu można zgłosić tylko potrawy oferowane na własnym stoisku w ramach kiermaszu towarzyszącego imprezie plenerowej „Gotowanie na polanie” (organizowana na terenie skansenu Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu w pierwszą niedzielę maja).

W przypadku zgłoszenia więcej niż dwóch potraw (do konkursu można zgłosić ich kilka, każdą w innej kategorii) organizator zapewnia nieodpłatnie stoisko wystawiennicze (zadaszenie, stół i ławkę). Uczestnicy konkursu w dniu imprezy mają zapewniony nieodpłatny wstęp na teren skansenu. 

Co decyduje o wygranej?

Potrawy oceni komisja konkursowa, w skład której wejdzie przedstawiciel muzeum oraz  cztery osoby wyłonione drogą losowania spośród zwiedzających. Komisja weźmie pod uwagę:

  • wygląd,
  • smak,
  • prezentację, czyli sposób podania potrawy.

W każdej kategorii jury przyzna jedną nagrodę główną. Autorzy nagrodzonych potraw otrzymają nagrody rzeczowe oraz dyplomy.


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009