- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Szkolenie „Promocja regionu poprzez produkt tradycyjny i regionalny”
Dnia 6 października 2010 roku w siedzibie Starostwa Powiatowego w Sochaczewie odbyło się szkolenie „Promocja regionu poprzez produkt tradycyjny i regionalny”.
W szkoleniu uczestniczyło około 70 osób zainteresowanych tematem, reprezentujących producentów i wytwórców produktów tradycyjnych i regionalnych, członków Lokalnych Grup Działania, pracowników samorządowych, doradców rolniczych, członków Mazowieckiej Izby Rolniczej, handlowców, rolników i rolników ekologicznych. Zasadniczy temat szkolenia został rozszerzony o wykład dotyczący produkcji serów zagrodowych w Polsce. Poprzez konkretne przykłady uczestnicy mogli uzyskać informacje w jaki sposób na terenie kraju rozwija się produkcja serów w oparciu o surowce wytwarzane we własnym gospodarstwie. Spotkanie było okazją do zaprezentowania najciekawszych osiągnięć powiatu sochaczewskiego w dziedzinie produktów tradycyjnych. Producenci zaproszeni na spotkanie zaprezentowali całą gamę różnorodnych produktów wytwarzanych lokalnie, czasem tylko okazjonalnie i od święta. Degustacja produktów przerodziła się w dyskusję nie tylko o promocji regionu, ale także o sposobach i technologii wytwarzania tych przysmaków. Ogromne zainteresowanie tematem i obecność prasy, radia i telewizji świadczy, że zaproponowany temat, związany z żywnością tradycyjną na terenie powiatu sochaczewskiego, był strzałem w dziesiątkę i zaowocuje następnymi działaniami społeczności lokalnej.
Szkolenie było sfinansowane ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, zorganizowane we współpracy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego i Oddziału Bielice Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Warszawie.