Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Baza partnerów KSOW

Polskie Stowarzyszenie Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie

Forma prawna:
Rolnicze zrzeszenie branżowe i sektorowe (m.in.: klastry)
Adres siedziby:
podkarpackie
ul. Legionów 58
39-220 Pilzno
NIP:
8722408909
REGON:
181101597
Email:
Telefon:
607 345 850
Stona WWW:
Zasięg terytorialny:
lokalny
Priorytety PROW:
  • I. Transfer wiedzy i innowacje
    • Innowacje w przetwórstwie rolno-spożywczym
    • Innowacje w łańcuchach żywności
    • Transfer wiedzy

  • III. Organizacja łańcucha dostaw żywności
    • Produkty ze znakami jakości

Opis dotychczasowej działalności:
Stowarzyszenie utworzone zostało 14 stycznia 2014 r. przez przedstawicieli 97 zakładów z południowego regionu Polski, którzy wyrazili zaniepokojenie o dalszy byt zakładów mięsnych średniej i małej wielkości oraz pracowników w nich zatrudnionych po wprowadzeniu nowelizacji przepisów dotyczących zawartości benzo(a)pirenu w produktach mięsnych równocześnie zwracając uwagę na zagrożenie dla tradycji i dziedzictwa kulinarnego reprezentowanych regionów jako konsekwencję wprowadzenia tych przepisów. Upoważnieni Przedstawiciele zobowiązani zostali do wystąpienia do Prezydenta RP, Premiera Rządu RP oraz Komisji Europejskiej o: przedłużenie okresu przejściowego dla obowiązywania dotychczasowego poziomu 5,0 mikrogramów/kg benzo(a)pirenu dla mięsa wędzonego i produktów mięsnych zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1881/2006 utrzymanie dotychczasowego poziomu 5,0 mikrogramów/kg benzo(a)pirenu dla wszystkich produktów mięsnych lub wprowadzenie odstępstwa wyłącznie dla produktów mięsnych tradycyjnie wędzonych dopuszczającego zawartość benzopirenu do 5,0 mikrogramów/kg. Stowarzyszenie lobbowało o przedłużenie czasu przejściowego i derogację przepisów dotyczących zawartości WWA w wyrobach wędzonych tradycyjnie do czasu opracowania metody wędzenia tradycyjnego umożliwiaj zachowanie wymogów rozporządzenia (WE) nr 1881/2006. Stowarzyszenie zamierza wystąpić o wsparcie w prowadzeniu prac badawczych nad opracowaniem metody wędzenia tradycyjnego spełniającego wymogi w/w rozporządzenia.
Data rejestracji: 16.01.2019
W przypadku zmiany danych prosimy o przesłanie informacji na adres e-mail: ksow@cdr.gov.pl
Informacje o przetwarzaniu danych osobowych przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie pełniącego funkcję Jednostki Centralnej KSOW, w tym informacje o przysługującym osobom fizycznym prawie dostępu do treści danych oraz ich poprawiania, wycofania zgody na ich przetwarzanie, dostępne są pod adresem http://ksow.pl/RODO

drukuj | wróć

wstecz
Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009