- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Baza partnerów KSOW
Slow Food Convivum Gruczno
Forma prawna:
Inne niż wyżej wymienione
Adres siedziby:
kujawsko-pomorskieul. Młyńska 486-111 Gruczno
Zasięg terytorialny:
lokalny
Priorytety PROW:
- III. Organizacja łańcucha dostaw żywności
- Przetwórstwo produktów rolnych
- VI . Zrównoważony rozwój terytorialny
- Aktywizacja społeczna
- Tożsamość i integracja społeczna
- Budowanie marki terytorialnej
Opis dotychczasowej działalności:
Slow Food Convivium Gruczno skupia osoby zainteresowane ochroną tradycyjnej, lokalnej kuchni, związanych z tym upraw rolnych i nasion, zwierząt hodowlanych oraz metod prowadzenia gospodarstw, charakterystycznych dla tych regionów. Slow Food chce chronić od zapomnienia wszystkie „ginące gatunki” potraw. Inicjatywa ta ma zapewnić przetrwanie zagrożonym gatunkom zwierząt, jadalnych ziół, roślin przyprawowych, zbóż i owoców, także dziko rosnących, ponieważ należy chronić produkty oryginalne, tradycyjne i niespotykane w innych miejscach na świecie.
Żywność w stylu slow food jest to żywność nisko przetworzona, wytwarzana metodami tradycyjnymi z całkowitym pominięciem zaawansowanych technologii produkcji żywności. Dlatego właśnie organizacja Slow Food wspiera małych wytwórców dobrej żywności.
Data rejestracji: 21.03.2018


wstecz |