- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Baza partnerów KSOW
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego
Forma prawna:
Organizacja pozarządowa (m.in.: stowarzyszenia, fundacje, KGW, OSP)
Adres siedziby:
mazowieckieJ. Smulikowskiego 400-389 Warszawa
NIP:
9521967784
REGON:
140126729
Zasięg terytorialny:
ogólnopolski
Priorytety PROW:
- I. Transfer wiedzy i innowacje
- Innowacje w hodowli zwierząt
- Innowacje w łańcuchach żywności
- Transfer wiedzy
- II. Rentowność i konkurencyjność gospodarstw
- Organizacje i zrzeszenia producentów rolnych
- Usługi rolnicze
- Alternatywne źródła dochodów dla rolników (różnicowanie dochodów gospodarstw)
Opis dotychczasowej działalności:
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego jest rolniczą organizacją branżową działającą na zasadach non-profit. Bronimy interesów polskich producentów bydła mięsnego, podejmujemy działania mające na celu poprawę ich dochodów, udzielamy wsparcia w organizowaniu grup producenckich. Reprezentujemy polskich producentów bydła mięsnego na forum grupy roboczej Beefmeat COPA COGECA oraz na spotkaniach z Komisją Europejską ds. wołowiny. 4 lipca 2013 roku Grupa robocza "Promocja produktów rolnych" Copa-Cogeca wybrała Jerzego Wierzbickiego, Prezesa Zarządu Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, na stanowisko przewodniczącego. Z myślą o wspieraniu produkcji bezpiecznej i dobrej wołowiny kulinarnej opracowaliśmy system jakości mięsa wołowego QMP (Quality Meat Program), który w 2008 r. został uznany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi za oficjalny krajowy system jakości mięsa wołowego.
Zajmujemy się również działalnością naukowo - badawczą z zakresu rolnictwa, a w szczególności chowu i hodowli bydła mięsnego, produkcji pasz oraz badań i konsumpcji mięsa wołowego. Do dziś zrealizowaliśmy takie projekty jak np.:
• ProOptiBeef - projekt badawczy,
• Zarządzanie Badaniami Sektora Produkcji Żywności,
• Ulepszanie krajowych źródeł białka roślinnego, ich produkcji, systemu obrotu i wykorzystania w paszach
W celu realizacji prac na rzecz rozwoju polskiego rolnictwa współpracujemy z wieloma jednostkami naukowo – badawczymi i organizacjami krajowymi oraz zagranicznymi. Współpracujemy m.in. z francuskim narodowym instytutem Rolniczym INRA, Irlandzkim Instytutem Rolnictwa i Żywności Teagasc, Aberyswyth University z Walii i organizacją branżową MLA, państwowym instytutem badawczym w rolnictwie Food Scientist at Agri-Food and Biosciences Institute.
Data rejestracji: 21.02.2017


wstecz |