- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Baza partnerów KSOW
KGW Włościanki
Forma prawna:
Organizacja pozarządowa (m.in.: stowarzyszenia, fundacje, KGW, OSP)
Adres siedziby:
wielkopolskieKościelna 1289-340 Białośliwie
Zasięg terytorialny:
lokalny
Priorytety PROW:
- I. Transfer wiedzy i innowacje
- Innowacje w przetwórstwie rolno-spożywczym
- Innowacje społeczne i organizacyjne
- Transfer wiedzy
- VI . Zrównoważony rozwój terytorialny
- Aktywizacja społeczna
- Tożsamość i integracja społeczna
- Odnowa wsi
Opis dotychczasowej działalności:
Działalność swoją zaczęłyśmy w latach trzydziestych XX wieku, koło zrzesza 48 członkiń. Działalność koła polega na krzewieniu tradycji kulturalnych i obyczajowych wsi polskiej. Naszym sukcesem są powidła białośliwskie robione metodą naturalną. W roku 2013 i 2014 brałyśmy udział w konkursach kulinarnych zorganizowanych przez Lokalną Grupę Działania Krajna. Zajęłyśmy pierwszy raz II miejsce a drugi raz I. Po tych sukcesach wytypowano nas do wzięcia udziału w plebiscycie Głosu Wielkopolskiego na najlepsze KGW. Udział okazał się wielkim sukcesem. Władze powiatu dały nam szansę abyśmy reprezentowały Powiat Pilski na VI Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej, który odbył się w gminie Kawęczyn. Nasza potrawa zajęła I pierwsze miejsce i zobowiązała nas do zorganizowania następnej edycji Festiwalu Kuchni Wielkopolskiej.
Data rejestracji: 17.02.2017


wstecz |