- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Relacja z Festiwalu Czosnowskich Smaków
W dniu 3 września 2016 r. na terenie Centrum Kultury i Sportu przy ul. Leśnej 3 w Czosnowie odbył się Festiwal Czosnowskich Smaków.
Otwarcia imprezy dokonali: Radosław Rybicki, Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Antoni Kręźlewicz, Wójt Gminy Czosnów, Mirosław Bielecki, Przewodniczący Rady Gminy Czosnów, Piotr Rutkowski, Wicewójt Gminy Czosnów, Katarzyna Grabska – Gliwka, koordynator projektu.
W trakcie Festiwalu odbywała się degustacja tradycyjnych, lokalnych potraw prezentowanych przez wystawców w hali namiotowej. Uczestnicy imprezy mogli zapoznać się z treścią folderów promujących lokalny potencjał turystyczno-rekreacyjny Gminy Czosnów pt. „Konie, łosie, kajaki” na stoisku Gminy Czosnów. Foldery były rozdawane przez wolontariuszy partnerów projektu.
W Festiwalu Czosnowskich Smaków wzięły udział: organizacje pozarządowe, grupy nieformalne, osoby indywidualne i przedsiębiorcy – 15 wystawców, którzy zaprezentowali swoje lokalne wyroby, potrawy, oparte na tradycyjnych przepisach związanych z terenem Puszczy Kampinoskiej.
Festiwal Czosnowskich Smaków był ważnym dla lokalnej społeczności wydarzeniem, kultywującym tradycję ludową Mazowsza, zwłaszcza tradycję kulinarną. Przekazywanie starych, często już zapominanych receptur przyrządzania dań opartych na naturalnych składnikach, pozyskiwanych z terenów puszczańskich okazało się trafną decyzją już na etapie przygotowania projektu, ponieważ znalazło się wiele osób, chcących zaprezentować swoje zdolności kulinarne.
Festiwal Czosnowskich Smaków współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.