- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Warsztaty "Przepisy okolicznościowe naszych babć - wspólne gotowanie i pieczenie" już za nami
Warsztaty kulinarne pn. „Przepisy okolicznościowe naszych babć – wspólne gotowanie i pieczenie” odbyły się w Zespole Szkół CKR w Gołotczyźnie, w dniu zakończenia nauki dla uczniów szkoły oraz zakończenia praktyk zagranicznych przez uczniów i nauczycieli z Włoch.
Warsztaty i piknik degustacyjny przygotowali uczniowie, którzy wystąpili z taką inicjatywą. Chcieli pochwalić się przed swoimi rodzicami i wszystkimi zaproszonymi gośćmi swoimi umiejętnościami stosowania receptur tradycyjnych. Przygotowane produkty i oprawa stoiska promowała i upowszechniała tradycje i dziedzictwo kulturowe mazowieckiej wsi. Elementem wzbogacającym ofertę warsztatów był występ uczniów ze szkoły włoskiej, którzy zaprezentowali typową dla swojego regionu (Piemont/Liguria) sezonową sałatkę warzywną.
W części kulinarnej goście stoiska degustowali tradycyjne potrawy. Stoły warsztatowe wystawiono w części szkoły z dostępem do pracowni gastronomicznej. Degustacja w formie pikniku zlokalizowana była na wolnym powietrzu. Ze względu na upał, zaplanowane receptury okazały się idealne do prezentacji w warunkach naturalnych np. chłodnik, który przypomniał wszystkim, że jest najlepszym na upalne dni. Goście stoisk mogli zapytać o wybrane receptury, poznać składniki czy nawet wymienić się własnymi doświadczeniami kulinarnymi. Warsztaty były kolejnym wydarzeniem zorganizowanym w ramach operacji ”Ocalić od zapomnienia – produkty tradycyjne i regionalne na mazowieckich stołach”.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.