Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Za nami wizyta studyjna na lubelszczyznę

10.11.2015

W dniach 5-6 listopada 2015 r. Miasto i Gmina Serock zorganizowała szkolenie specjalistyczne w formie wizyty studyjnej pn. „Innowacyjne sposoby zagospodarowania i przetwarzania owoców, szansą na podniesienie konkurencyjności gospodarstwa rolnego”  na terenie województwa lubelskiego w ramach realizacji Planu Operacyjnego na lata 2014 - 2015 Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich 2014 - 2020 dla Województwa Mazowieckiego.

Uczestnikami wyjazdu byli rolnicy, sadownicy, sołtysi, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Serock. Ogółem w szkoleniu wzięło udział 50 osób.

Podczas wyjazdu studyjnego odbyły się dwa szkolenia na temat „Polski cydr – naturalna szansa rozwoju regionów sadowniczych”. Pierwsze szkolenie odbyło się w dniu 5 listopada 2015 roku w siedzibie Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru w Mikołajówce k. Urzędowa. Drugie szkolenie odbyło się w dniu 6 listopada 2015 roku w Zakładzie AMBRA S.A. w Woli Dużej k. Biłgoraja (producent Cydru Lubelskiego).

Pierwszy dzień szkolenia pozwolił uczestnikom wyjazdu na zgłębienie wiedzy m.in. w zakresie odmiany jabłek uprawianych w Polsce i ich przydatności pod kątem produkcji cydru, omówienia przepisów regulujących produkcję cydru, przepisów regulujących definicję i proces produkcji cydru w Polsce, przykładów regulacji prawnych nt. cydru w innych krajach

Podczas drugiego dnia szkolenia uczestnicy zostali zapoznani szczegółowo z procesem produkcji cydru, z najczęściej występującymi wadami cydrów oraz z organoleptyczną oceną gotowego produktu z elementami degustacji przykładowych produktów.

Obydwa szkolenia spotkały się z olbrzymim zainteresowaniem uczestników wyjazdu, którzy pozyskaną wiedzę będą mogli wykorzystać w swoich gospodarstwach.

Tekst - Anna Kamola, Kierownik Referatu Ochrony Środowiska, Rolnictwa i Leśnictwa


Wizyta studyjna współfinansowana ze środków finansowych pochodzących ze Schematu II Pomocy Technicznej PROW 2014-2020.


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009