- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Za nami wizyta studyjna na lubelszczyznę
W dniach 5-6 listopada 2015 r. Miasto i Gmina Serock zorganizowała szkolenie specjalistyczne w formie wizyty studyjnej pn. „Innowacyjne sposoby zagospodarowania i przetwarzania owoców, szansą na podniesienie konkurencyjności gospodarstwa rolnego” na terenie województwa lubelskiego w ramach realizacji Planu Operacyjnego na lata 2014 - 2015 Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich 2014 - 2020 dla Województwa Mazowieckiego.
Uczestnikami wyjazdu byli rolnicy, sadownicy, sołtysi, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Serock. Ogółem w szkoleniu wzięło udział 50 osób.
Podczas wyjazdu studyjnego odbyły się dwa szkolenia na temat „Polski cydr – naturalna szansa rozwoju regionów sadowniczych”. Pierwsze szkolenie odbyło się w dniu 5 listopada 2015 roku w siedzibie Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru w Mikołajówce k. Urzędowa. Drugie szkolenie odbyło się w dniu 6 listopada 2015 roku w Zakładzie AMBRA S.A. w Woli Dużej k. Biłgoraja (producent Cydru Lubelskiego).
Pierwszy dzień szkolenia pozwolił uczestnikom wyjazdu na zgłębienie wiedzy m.in. w zakresie odmiany jabłek uprawianych w Polsce i ich przydatności pod kątem produkcji cydru, omówienia przepisów regulujących produkcję cydru, przepisów regulujących definicję i proces produkcji cydru w Polsce, przykładów regulacji prawnych nt. cydru w innych krajach
Podczas drugiego dnia szkolenia uczestnicy zostali zapoznani szczegółowo z procesem produkcji cydru, z najczęściej występującymi wadami cydrów oraz z organoleptyczną oceną gotowego produktu z elementami degustacji przykładowych produktów.
Obydwa szkolenia spotkały się z olbrzymim zainteresowaniem uczestników wyjazdu, którzy pozyskaną wiedzę będą mogli wykorzystać w swoich gospodarstwach.
Tekst - Anna Kamola, Kierownik Referatu Ochrony Środowiska, Rolnictwa i Leśnictwa
Wizyta studyjna współfinansowana ze środków finansowych pochodzących ze Schematu II Pomocy Technicznej PROW 2014-2020.