- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
IV Konferencja Naukowa z cyklu Mity i Rzeczywistość XXI wieku: Żywność GMO
Już tylko osiem dni dzieli nas od rozpoczęcia IV Konferencji Naukowej z cyklu "Mity i Rzeczywistość XXI wieku - Żywność Genetycznie Modyfikowana GMO". Odbędzie się ona w dniach 24-25 września w Centrum Konferencyjnym Hotelu Lord w Warszawie.
Czwarta odsłona konferencji z pewnością dostarczy wielu rzeczowych informacji na temat genetycznie modyfikacji żywności i jej wpływu na nasze życie i zdrowie. Zadbaliśmy o to, aby zaproszeni przez nas Wykładowcy pochodzili z różnych środowisk i prezentowali niekiedy skrajnie różne podejście do problemu genetycznych modyfikacji żywności. Tylko w ten sposób możemy spojrzeć na GMO obiektywnie i zmierzyć się z jednym z najczęściej komentowanych tematów z dziedziny biotechnologii na drodze konstruktywnej dyskusji.
Z dumą prezentujemy listę znanych i cenionych Wykładowców, którzy podczas Konferencji zaprezentują nam swoje wystąpienia:
Kilka słów o biogospodarce - prof. dr hab. Andrzej K. Kononowicz, Prezes Polskiej Federacji Biotechnologii, Kierownik Katedry Genetyki Ogólnej, Biologii Molekularnej i Biotechnologii Roślin Wydział Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego, Członek Prezydium Komitetu Biotechnologii Polskiej Akademii Nauk w Poznaniu
Co Polacy wiedzą o GMO? - prof. dr hab. Tomasz Twardowski, Instytut Chemii Bioorganicznej PAN
Bezpieczeństwo żywnościowe i bezpieczeństwo żywności, a GMO - prof. dr hab. inż. Antoni S. Pluta, Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Zastrzeżenia zdrowotne i błędy w badaniach podważających bezpieczeństwo konsumpcji GMO - dr hab. Marcin Filipecki
Katedra Genetyki Hodowli i Biotechnologii Roślin Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Rośliny GMO realne i potencjalne zagrożenie - Anna Szmelcer, Przewodnicząca Stowarzyszenia Polska Wolna od GMO, Mikrobiolog, absolwentka Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Śląskiego Uniwersytetu Medycznego
GMO wykorzystywane w produkcji leków - prof. dr hab. Piotr Stępień
Instytut Genetyki i Biotechnologii Uniwersytetu Warszawskiego
Wpływ roślin GMO na organizmy nie docelowe - prof. dr hab. Zbigniew Dąbrowski, Katedra Entomologii Stosowanej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Społeczne, ekonomiczne i środowiskowe skutki wykorzystywania w rolnictwie organizmów modyfikowanych genetycznie - prof. dr hab. inż. Leszek Woźniak, Kierownik Katedry Przedsiębiorczości, Zarządzania i Ekoinnowacyjności Politechniki Rzeszowskiej
GMO a bakterie - po co, na co i dlaczego? - dr Aleksandra Ziembińska-Buczyńska, Katedra Biotechnologii Środowiskowej Politechniki Śląskiej
Lista Wykładowców może jeszcze powiększyć się o kolejne nazwiska. Szczegółowy program Konferencji jest dostępny na oficjalnej stronie wydarzenia, na której pojawiają się również najświeższe informacje z Polski i świata dotyczące GMO.
Każdy z uczestników Konferencji otrzyma katalog pokonferencyjny zawierający multimedialne prezentacje oraz upominki od partnerów wydarzenia.
Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w Konferencji.
www.gmo.org.pl
Biuro Konferencji:
Justyna Długosz / Koordynator ds. Organizacyjnych
kom: 668 883 301, tel: 22 243 17 73, fax: 22 742 19 32
e-mail: j.dlugosz@pro-salutem.edu.pl