- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Konferencja „Odnawialne źródła energii”
W dniu 20 listopada 2014 r. w Mazowieckim Ośrodku Doradztwa Rolniczego O/Poświętne w Płońsku odbyła się konferencja nt. „Odnawialne źródła energii” pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Wojewody Mazowieckiego oraz Marszałka Województwa Mazowieckiego. Była to już XIII edycja konferencji, dotycząca tematyki alternatywnych źródeł energii.
Konferencja z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem, co potwierdza liczba uczestników – około 150 osób, w tym rolnicy, mieszkańcy obszarów wiejskich, a także nauczyciele, młodzież szkolna, przedstawiciele samorządów lokalnych oraz przedsiębiorcy i inwestorzy.
Każdy z uczestników otrzymał materiały konferencyjne w postaci publikacji zawierającej treści wystąpień prelegentów. W trakcie konferencji dyskutowano z doświadczonymi reprezentantami środowisk naukowych, agend rządowych oraz instytucji i firm zajmujących się tematyką OZE na temat przyszłości, opłacalności oraz sensu inwestowania w energetykę odnawialną przy braku ustawy o odnawialnych źródłach energii. Podsumowanie konferencji zakończyła uroczysta kolacja, podczas której jak co roku odbyła się prezentacja i degustacja produktów tradycyjnych z Północnego Mazowsza: wyrobów z mięsa, przetworów z mleka, tradycyjnego pieczywa, pierogów, żurku, fafernuchów, śledzi w oleju lnianym, napoju z mięty. Produkty te zostały wytworzone metodą tradycyjną, stosowaną od co najmniej 30 lat.