Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

„Przetwórstwo mleka w gospodarstwie rolnym – szansą rozwoju obszarów wiejskich” – relacja z warsztatów

02.09.2020

W dniach 17-26.08.2020 r. Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie, Oddział Poświętne w Płońsku zrealizował operację - warsztaty serowarskie pt. „Przetwórstwo mleka w gospodarstwie rolnym – szansą rozwoju obszarów wiejskich".

W pięciu Oddziałach MODR ze sztuki serowarskiej zostało przeszkolonych 160 osób. Byli to mieszkańcy obszarów wiejskich, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich, a także rolnicy zainteresowani innowacyjnymi formami przedsiębiorczości, a w szczególności produkcją serów.

Uczestnicy warsztatów pracowali na specjalnie przygotowanych stanowiskach, używając profesjonalnych narzędzi, a nad wszystkim czuwał znany i ceniony Serowar Żuławski Pan Krzysztof Jaworski. Dzięki udziałowi w warsztatach i wykładach pozyskali oni niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu technologii, wymagań higienicznych oraz wymagań prawno – administracyjnych niezbędnych do uruchomienia działalności z małego przetwórstwa na poziomie własnego gospodarstwa.

Podczas warsztatów kursanci nauczyli się wytwarzać sery ze świeżego, pełnowartościowego mleka prosto od krowy. Efektem finalnym warsztatów było wspólne wykonanie ricotty, która jest jednym z najlepiej przyswajalnych serów pełnym cennych wartości odżywczych. Dodatkowo zaprezentowane zostały propozycje kulinarne z wykorzystaniem sera świeżego.

Organizatorzy dziękują uczestnikom za żywe zainteresowanie tematem, liczne pytania i owocne dyskusje. Specjalne podziękowania składamy na ręce Pana Krzysztofa Jaworskiego, Serowara Żuławskiego, który brawurowo poprowadził warsztaty i pod okiem którego powstały różnego rodzaju sery i serowe kompozycje. Dziękujemy także za wspólny śpiew przy akompaniamencie gitary, serdeczne rozmowy i opowieści o dawnym serowarstwie.

sala wykładowa i prowadzący zajęcia

uczestnicy warsztatów  i prowadzący robią sery

uczestnicy warsztatów  i prowadzący robią sery

wykonane sery na półmiskach

Operację zrealizowano w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich PROW 2014 – 2020, Plan Operacyjny na lata 2020-2021, konkurs nr 4/2020 - Działanie 6: Ułatwianie wymiany wiedzy pomiędzy podmiotami uczestniczącymi w rozwoju obszarów wiejskich oraz wymiana i rozpowszechnianie rezultatów działań na rzecz tego rozwoju.

Źródło: MODR


                    


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009