Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Znamy zwycięzców XIII edycji Konkursu o Laur Marszałka

31.08.2020

Ogłaszamy wyniki XIII edycji Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2019.

Do XIII edycji Konkursu zakwalifikowano 68 produktów żywnościowych, wytwarzanych przez mazowieckich producentów. Kapituła Konkursu wyłoniła zdobywców Laura i wskazała Wyróżnionych w grupie producentów indywidualnych i grupie przedsiębiorców.

LAURY w grupie producentów indywidualnych zdobyli:

  • w kategorii wyroby piekarnicze – Koło Gospodyń Wiejskich Pogorzelec z Pogorzelca za SÓJKĘ POGORZELSKĄ,
  • w kategorii wyroby cukiernicze – Zofia Wójcik z Posiadały za KEKS MARCHWIOWO-BURAKOWY,
  • w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – Grażyna Więch z Ossowa za TORT Z GĘSI,
  • w kategorii ryby i przetwory rybne – Iwona Gregorczyk z Jarnic za PRZYSMAK Z RYBY Z LIWCA,
  • w kategorii produkty mleczarskie – Radosław Góral z Wierzbówca za SER DOJRZEWAJĄCY,
  • w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Ewa Mitowska „Mitowska Zagroda” Gospodarstwo Agroturystyczne ze Sterdyni za KONFITURĘ Z PŁATKÓW RÓŻY,
  • w kategorii miody – Tomasz Dąbrowski Pasieka nad Bugiem z Prostyni za MIÓD SPADZIOWY,
  • w kategorii napoje – Monika Soczewka z Piaseczna za NALEWKĘ Z RAJSKICH JABŁUSZEK.

Wyróżnienia w grupie producentów indywidualnych zdobyli:

  • w kategorii wyroby piekarnicze – Koło Gospodyń Wiejskich „Piasecznianki” z Piaseczna za CHLEB ZIOŁOWY „ŚLIMACZKI ZIOŁOWE”,
  • w kategorii wyroby cukiernicze – Anna Ugodzińska ze Stanisławowa za SZARLOTKĘ NIEDZIELNĄ,
  • w kategorii ryby i przetwory rybne – Gospodarstwo Rolne Dariusz Marcinowski z Radziwiłłowa Mazowieckiego za WĘDZONY FILET Z JESIOTRA BEZ SKÓRY,
  • w kategorii produkty mleczarskie – Władysława Zwierzchoń z Gąsiorowa za ŻÓŁTY SER GĄSIOROWSKI,
  • w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Gospodarstwo Rolne Aroniowy Zakątek z Woli Cygowskiej za SYROP Z OWOCÓW MALIN,
  • w kategorii napoje – Paweł Kowalewski z Leśnej za WINO Z DZIKIEJ RÓŻY.

Wyróżnienia kapituły w grupie producentów indywidualnych zdobyli:

  • w kategorii napoje:
    Koło Gospodyń Wiejskich Jaworowa z Raszyna za WIŚNIĘ EWY,
    Koło Gospodyń Wiejskich Korniczanki ze Starej Kornicy za NALEWKĘ „PIGWÓWKĘ”,
    Grzegorz Paczewski z Nasielska za NALEWKĘ NA SZYSZKACH SOSNY.

LAURY w grupie przedsiębiorców zdobyli:

  • w kategorii wyroby piekarnicze – Piekarnia Ewa i Andrzej Smolarek z Żyrardowa za CHLEB JĘDRZEJA,
  • w kategorii wyroby cukiernicze – Piekarnia Gzik Violetta Gzik-Janiak z Sochaczewa za SZARLOTKĘ BIO,
  • w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski z Karniewa za KIEŁBASĘ KRAKOWSKĄ PODSUSZANĄ,
  • w kategorii ryby i przetwory rybne – Andrzej Sosiński Gospodarstwo Agroturystyczne „Stary Młyn” i Hodowla Ryb z Ołtarzy-Gołaczy za JESIOTRA Z ZUZELI DŁUGO WĘDZONEGO,
  • w kategorii produkty mleczarskie – Wojciech Krasnodębski i Monika Żurawska z Wielgolasu za SER DOJRZEWAJĄCY „KURPIOK”,
  • w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Zielono Mi Agnieszka Jarosińska z Grzęd za BORÓWKĘ AMERYKAŃSKĄ KONFITURĘ TRADYCYJNĄ,
  • w kategorii miody – Pasieka Murawscy Łukasz Murawski z Woli Wacławowskiej za MIÓD WIŚNIOWY,
  • w kategorii napoje – Rafał Dziliński z Ciechanowa za NALEWKĘ MALINOWĄ.

Wyróżnienia w grupie przedsiębiorców zdobyli:

  • w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego - Krokus Przetwórnia Owoców i Warzyw S.J. Czesław Caryk z Pająkowa za BURACZKI TARTE,
  • w kategorii produkty mleczarskie - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach z Siedlec za SEREK ŚMIETANKOWY KRIMI, Sermlek Mariusz Gregorczyk z Jarnic za SER ZAGRODOWY Z DOLINY LIWCA.

galeria zdjęć


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009