- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
W Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
W Pałacu Domaniowskim w Konarach odbyła się coroczna konferencja Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Organizatorem spotkania był Samorząd Województwa Mazowieckiego wspólnie ze Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki”.
W tegorocznym spotkaniu udział wzięli członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze, przedstawiciele Lokalnych Grup Działania, nauki oraz instytucji okołorolniczych, a także samorządowcy z południowego Mazowsza. Konferencja była doskonałą okazją do wymiany doświadczeń dotyczących wykorzystania i promocji Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze w swoim przedsiębiorstwie oraz do dyskusji na temat przyszłości Sieci na Mazowszu.
– Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze powiązana z turystyką jest wielką szansą dla rozwoju regionu. Ci, którzy mogą się już legitymować certyfikatem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, rozpoznawalnym znakiem, z pewnością potwierdzą, że udział w Sieci sprzyja poszukiwaniu nowych klientów, dla których ważna jest jakość – podkreślał w swoim wystąpieniu Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Kazimierz Porębski.
– Członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze to specjaliści w promowaniu potraw przygotowywanych z naturalnych surowców według tradycyjnych receptur. Takie specjały przyciągają do małych miejscowości coraz więcej konsumentów poszukujących zdrowej żywności. Przyczyniają się do rozwoju małych firm oraz wpływają na turystykę, zatrudnienie i zdrowie – dodał Prezes Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki Cezary Nowek.
Odwiedzono też dwóch członków Sieci z regionu południowego Mazowsza – Gospodarstwo Sadownicze Moniki i Tomasza Bankiewiczów w Komorowie oraz Catering Camelot Elżbiety Bień – a także kandydata na członka Sieci Zajazd Regina. Odwiedziny były doskonałą okazją do przeprowadzenia warsztatów kulinarnych, przygotowania i posmakowania lokalnych przysmaków.
Sieć Dziedzictwa Kulinarnego – co to jest?
Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, która skupia 46 regionów z 13 krajów. Europejska Sieć powstała w 1995 ., a jej głównym celem jest promowanie regionalnej żywności pochodzącej od lokalnych producentów oraz umacnianie tożsamości kulturowej. Mazowsze w inicjatywie uczestniczy od 2008 r. i obecnie liczy 116 członków.
Źródło: www.mazovia.pl