- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Festiwal Ziemniaka w Muzeum Wsi Radomskiej
Takie wydarzenia udowadniają, jak bogate kulturowo i różnorodne jest Mazowsze. Festiwal ziemniaka stał się najlepszą okazją, by zaprezentować niezwykłe tradycje subregionu radomskiego. Z gośćmi odwiedzającymi skansen spotkał się marszałek Adam Struzik oraz radny województwa Leszek Przybytniak.
Podczas wydarzenia zaprezentowały się zespoły obrzędowe, rękodzielnicy i koła gospodyń wiejskich. Zwiedzający zobaczyli też, jak dawniej pracowano na wsi przy zbiorze ziemniaków. Goście odwiedzający skansen mogli też uczestniczyć w wielu pokazach. Najpopularniejszym był pokaz kulinarny, który prowadził Karol Okrasa. Odwiedzający skansen zobaczyli też pokaz rzeźbienia w drewnie w wykonaniu twórcy ludowego Jacka Pożyczki czy pokaz malarski i ciesielski. Nie zabrakło też tradycyjnego bronowania, orki, kopania ziemniaków czy obróbki kaszy z tatarczaku. Wieś radomska jesienią to jednak nie tylko praca, ale i zabawa. Goście mogli posłuchać zatem występów kapel ludowych, a nawet potańczyć przy ich muzyce podczas tzw. potańcówki na dechach.
– Festiwal Ziemniaka to wyjątkowa impreza. Muzeum Wsi Radomskiej jest miejscem otwartym, żywym, twórczym i przyjaznym, a tłumy odwiedzających, świadczą tylko, jak ważny jest to punkt na kulturalnej i turystycznej mapie Mazowsza. Dziękuję za świetnie zorganizowany festiwal, za pięknie przygotowane występy, pokazy prac polowych, a paniom z kół gospodyń wiejskich za smakowite potrawy z ziemniaków – powiedział marszałek Adam Struzik.
Na imprezie nie zabrakło lokalnych potraw, przygotowanych według tradycyjnych receptur – pierogów, porki, pazibrody czy babki ziemniaczanej. Dla Kół Gospodyń Wiejskich, zespołów folklorystycznych oraz stowarzyszeń z subregionu radomskiego zorganizowano konkurs kulinarny „Potrawa regionalna z ziemniaków”.
– Ten, kto przybył do Muzeum Wsi Radomskiej, by uczestniczyć w tym wydarzeniu na pewno przekonał się o tym, jak żywa jest tradycja naszego regionu i jak wiele dobrego możemy z niej czerpać. Świadczy o tym chociażby zorganizowany przez muzeum konkurs kulinarny, w którym wzięło udział ponad 20 kół gospodyń wiejskich, niektóre z nich powstały w tym roku. Rekordowa też była liczba zgłoszonych do konkursu potraw. To najlepszy dla nas dowód, że kultura regionalna nadal się rozwija i jest przekazywana z pokolenia na pokolenie – mówiła dyrektor Muzeum Wsi Radomskiej Ilona Jaroszek-Nowak.
Festiwal odbył się pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego Adama Struzika i został dofinansowany z budżetu Samorządu Województwa Mazowieckiego.
Źródło: www.mazowia.pl
Słowa kluczowe : adam struzik, festiwal, leszek przybytniak, muzeum wsi radomskiej, tradycja