- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Sołtysi z wizytą w kujawsko–pomorskim
27 sołtysów i przedstawicieli rad sołeckich wzięło udział w wyjeździe studyjnym zorganizowanym przez BR KSOW.
Do wizyty studyjnej „Dobre praktyki w zakresie promocji współpracy w sektorze rolnym i realizacji przez rolników wspólnych inwestycji w województwie kujawsko-pomorskim” w dniach 30.09-02.10.2019 zaproszono uczestników tegorocznej edycji Konkursu na najaktywniejsze sołectwo KSOW – Sukcesy widać po sąsiedzku.
Na jej program złożyły się m.in. wizyta w chacie chlebowej u Pani Beaty Tomaszewskiej i wizyta w rodzinnej firmie Olejarnia Świecie J.A.W. Łącz s.c. Goście z Mazowsza poznali tam zasady uzyskania członkostwa w sieci dziedzictwa kulinarnego, proces uzyskiwania certyfikatów czy zasady udziału w projekcie „Kujawsko-Pomorska Spiżarnia”.
Samorządowcy z gmin Dąbrowa Chełmińska, Grudziądz i Radzyń Chełmiński opowiedzieli o swoich projektach w ramach odnowy i rozwoju wsi, działaniach wspomagających rozwój zaplecza turystycznego czy inwestycjach z PROW, a prezes Lokalnej Grupy Działania „Vistula – Terra Culmensis – Rozwój przez Tradycję” Marcin Pilarski przedstawił projekty realizowane na terenie LGD.
Całość programu dopełniła wizyta w gospodarstwie agroturystycznym Gzinianka – podwójnych zdobywców pierwszego miejsca w konkursie na najlepszą agroturystykę w kujawsko-pomorskim, z najlepszymi noclegami oraz atrakcyjną kuchnią regionalną. „Gzinianka” jest też członkiem Krajowej Sieci Gospodarstw Edukacyjnych. Mazowieccy sołtysi z zaciekawieniem pytali o recepty na prowadzenie działalności pozarolniczej i pomysły na podnoszenie dochodowości.Natomiast w gospodarstwie Jarko specjalizującym się w produkcji ogórków mazowieccy sołtysi rozmawiali o rynkach zbytu i nowoczesnych technologiach produkcji.