Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

XIV Jesienny Jarmark „od pola do stołu” za nami

18.09.2019

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Oddział Poświętne w Płońsku pielęgnując dziedzictwo kulturowe mazowieckiej wsi, rokrocznie organizuje Jesienny Jarmark „od pola do stołu”. Czternastą imprezę z tego cyklu, 15 września w Poświętnem otworzyli: z-ca dyrektora MODR Warszawa pan Tomasz Skorupski i dyrektor Oddziału Poświętne w Płońsku pan Jarosław Grabowski.

Kluczowymi wydarzeniami tegorocznego Jarmarku były:

  • Konferencja: „od pola do stołu – lokalnie i legalnie”  i
  • X Przegląd Ludowych Zespołów Artystycznych.

Konferencja

W konferencji wzięli udział mieszkańcy obszarów wiejskich z terenu Północnego Mazowsza i delegacja gości zagranicznych z Prowincji Huelva w Hiszpanii, która odwiedziła Płońsk na zaproszenie Lokalnej Grupy Działania.-.Przyjazne Mazowsze. Goście z Hiszpanii bardzo ciekawie zaprezentowali swój region, produkty tradycyjne i wyroby dziedzictwa kulturowego wytwarzane w Prowincji Huelva, położonej w południowej części Andaluzji.

Ponadto mazowieckim wytwórcom produktów i przetworów żywnościowych wysokiej jakości wręczono statuetki i Certyfikaty Marka Przyjazne Mazowsze przyznane przez siedmioosobową Kapitułę Konkursu, której przewodniczyła Danuta Bronowska z Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Wręczono 12 statuetek.

Część merytoryczną konferencji rozpoczęła prof. Krystyna Krzyżanowska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wykładem na temat: „Przedsiębiorczość i innowacyjność jako szansa rozwoju wsi.”

Prof.dr.hab. inż. Zbigniew J. Dolatowski z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie rewelacyjnie przestawił temat „Żywność wysokiej jakości – produkty regionalne i tradycyjne, nowe możliwości obszarów wiejskich”.

Uwieńczeniem konferencji była prezentacja i degustacja produktów tradycyjnych, które wytworzono w małych firmach rodzinnych z naturalnych surowców pochodzących z gospodarstw. Przetwory z mięsa i wyroby garmażeryjne przygotowały trzy rodzinne firmy: Artura Zarzyckiego ze Skołatowa, Adama Węgłowskiego z Karniewa i Krystyny Marcyjańskiej z Lutobroka. Dużym zainteresowaniem cieszyły się nagrodzone i wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych polędwiczki wędzone podsuszane, polędwica kurpiowska, baleron kurpiowski, szynka kurpiowska, kiełbasa wiejska, słoninka skołatowska- przysmak myśliwego. Chleb wypiekany metodą tradycyjną i nagrodzony w konkursie kulinarnym „Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów” do degustacji pochodził z małych piekarni z Sochocina i z Sońska. Tradycyjne przetwory z mleka wielokrotnie nagradzane w konkursach kulinarnych przygotowały dwie firmy rodzinne: Agnieszki Zalewskiej z Nowego Pawłowa i Ewy Jurzyk z gminy Zatory. Na stole znalazł się również tradycyjny olej rzepakowy i lniany Krzysztofa Kowalskiego z Winnik. Surowiec len i rzepak do wytwarzania oleju pochodzi z dużego areału upraw w gospodarstwie rolnym Krzysztofa Kowalskiego. Restauracja ,,Poświętne” przygotowała żurek z białą kiełbasą, gulasz warzywny, babkę ziemniaczaną i bigos. Dodatkowo zaserwowała wartościowy pod względem zdrowotnym napój z mięty i miodu pochodzącego z pasieki Adama i Wojciecha Piotrkowskich z Żuromina przygotowała również restauracja „Poświętne”. Uczestnicy konferencji skosztowali soku jabłkowego tłoczonego w gospodarstwie sadowniczym Tomasza Bieńkowskiego. Naturalne soki jabłkowe nie poddawane są procesowi klarowania, pozostają naturalnie mętne i dzięki temu zachowują dużą ilość pektyn i wartości odżywczych. Uczestnicy konferencji poznali i posmakowali unikalnych produktów i potraw  Północnego Mazowsza.

X Przegląd Ludowych Zespołów Artystycznych

Jako pierwsi w Przeglądzie, gościnnie wystąpili laureaci z ubiegłego roku w kategorii muzyczno – wokalnej: Zespół „Zielenianki” Klub Seniora z Zielonej.

W konkursie wzięło udział 20 zespołów: 9 w kategorii muzyczno- tanecznej i 11 w kategorii muzyczno-wokalnej. Zespoły oceniało 5 osobowe jury, któremu przewodniczył Mariusz Wrzesiński - Dyrektor  Państwowej Szkoły Muzycznej I Stopnia w Płońsku. Występy artystyczne skupiły wielu widzów, którzy z zaciekawieniem oglądali dawne tańce
i przysłuchiwali się znanym, ludowym melodiom.
Tegoroczny poziom występów- był bardzo wysoki. Ocena zespołów wynikała z  kryteriów zawartych w regulaminie konkursu.  Laureatami zostali :

kategoria muzyczno-taneczna

  • 1 miejsce – Zespół „Ożarowiacy” – grupa młodzieżowa
  • 2 miejsce – Zespół „Marynki”,
  • 3 miejsce – „Zespół „Ożarowiacy” – grupa średnia,

kategoria muzyczno-wokalna

  • 1 miejsce – Grupa wokalna „RUTA”,
  • 2 miejsce – Zespół „Kasztelanka”,
  • 3 miejsce – Grupa wokalna „Gęśliki”.

Nagrody pieniężne w  konkursie „X Przegląd Ludowych Zespołów Artystycznych” zostały dofinansowane ze środków Pomocy Technicznej PROW na lata 2014-2020 w ramach schematu II. Laureatom uroczyście wręczono nagrody ufundowane przez KSOW.

Uczestnikami XIV Jesiennego Jarmarku „od pola do stołu”, byli rolnicy i mieszkańcy Mazowsza, którzy przybyli, by zapoznać się z wieloma ciekawymi formami przedsiębiorczości wiejskiej, porozmawiać z producentami lub wytwórcami, wymienić poglądy czy doświadczenia, dokonać drobnych zakupów. Nie zawiedli także mieszkańcy Płońska.

Impreza dała szansę bezpośrednich rozmów mieszkańców wsi z doradcami Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Oddziału Poświętne w Płońsku, pracownikami Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Biura Powiatowego w Płońsku, Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Warszawie, Filii w Ciechanowie, Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Placówki Terenowej w Ciechanowie, Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Ciechanowie i Lokalnej Grupy Działania – Przyjazne Mazowsze z Płońska. Liczne i ciekawie zaaranżowane stoiska wystawiennicze zachęcały do zakupów tradycyjnych wyrobów, takich jak pieczywo, wędliny, miody czy sery. Nie brakowało ciekawych przykładów rękodzieła i sztuki ludowej, a także bogatej oferty kwiatów, drzew, krzewów owocowych i ozdobnych. W tegorocznej imprezie swoje wyroby zaoferowało 70 wystawców.

 XIV Jesienny Jarmark

 XIV Jesienny Jarmark

 XIV Jesienny Jarmark

 XIV Jesienny Jarmark

 XIV Jesienny Jarmark

 XIV Jesienny Jarmark

 XIV Jesienny Jarmark

 XIV Jesienny Jarmark

 XIV Jesienny Jarmark

 XIV Jesienny Jarmark

 XIV Jesienny Jarmark

 XIV Jesienny Jarmark

 XIV Jesienny Jarmark

Zapraszamy za rok!

Tekst: Danuta Bronowsk, Zdjęcia: Bożena Chądzyńska


                   i


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009