Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

W krainie miodem płynącej

26.08.2019

Z małego, dawniej lokalnego, wydarzenia na szkolnym boisku „Miodobranie” rozrosło się do cyklicznej imprezy o znaczeniu ogólnopolskim. Jak co roku nie mogło na niej zabraknąć przedstawicieli samorządu województwa. Reprezentowali go marszałek Adam Struzik oraz członek zarządu Elżbieta Lanc.

                       Miodobranie - to dobra okazja do poznania kurpiowskich tradycji bartnicznych (foto - pixabay)

 – Miodobranie kurpiowskie to przede wszystkim wspaniale spędzony czas.  Atrakcji nie brakowało, a tradycje kurpiowskie mogliśmy poznawać w samym sercu pięknej Puszczy Zielonej, w Myszyńcu. Nie ma lepszego pomysłu na spędzenie sierpniowego weekendu. Po szeregu testów dostąpiłem zaszczytu otrzymania tytułu Kurpia Krzoka. To dopiero początek długiej drogi do uzyskania pełnego zaufania i otrzymania tytułu prawdziwego Kurpia. Piękna msza św. w Bazylice Mniejszej pod wezwaniem Trójcy Przenajświętszej. Uroczystość w obiektach w Wykrocie nad pięknym zalewem! Dziękuję burmistrz Myszyńca Elżbiecie Abramczyk za zaproszenie i szereg niespodzianek – mówił marszałek Adam Struzik.

Tradycja, bartnictwo i nie tylko

„Miodobranie” stało się przeglądem rozmaitości Kurpiowszczyzny i miejscem prezentacji lokalnych firm. Umożliwia przy tym współczesnym artystom ludowym zaprezentowanie swojej twórczości, a jednocześnie promuje region wśród coraz liczniej przybywających na święto miodobrania turystów krajowych i zagranicznych. To impreza weekendowa: sobota zarezerwowana jest prawie wyłącznie dla rozrywki, a niedzielne obchody rozpoczyna msza w myszynieckiej Bazylice Mniejszej, z kazaniem wygłaszanym po części w gwarze kurpiowskiej. Po niej następuje część artystyczno-jarmarczna. Uroczysty korowód przejeżdża furmankami z Myszyńca do Wykrotu, gdzie rozpoczynają się występy artystyczne. Podczas całego „Miodobrania” na scenie prezentują się kurpiowskie zespoły folklorystyczne, corocznie odgrywane jest także widowisko obrzędowe „Zwyczaje bartnicze na Kurpiach”. Z racji tego, że miód jest hasłem przewodnim imprezy, w alei miodów można spotkać wielu pszczelarzy nie tylko z Kurpiów, ale także z ościennego Podlasia oraz Warmii i Mazur.

– Region ostrołęcki słynie z życzliwych ludzi, pięknego rękodzieła, folklorystycznej muzyki, tradycyjnych obrzędów i wspaniałych artystów, a 42. edycja „Miodobrania Kurpiowskiego” pokazuje tylko, jak ważne  jest to wydarzenie  i mocno zakorzenione przede wszystkim wśród lokalnej społeczności i mieszkańców  całego Mazowsza. „Miodobranie” to wydarzenie jedyne w swoim rodzaju. To przede wszystkim przegląd tradycji i niesamowitych zwyczajów, które są kojarzone z ziemią kurpiowską. Tutaj też mają okazję zaprezentować swą piękną twórczość lokalni artyści. Fakt, że z lokalnej imprezy „Miodobranie” stało się wydarzeniem o zasięgu ogólnopolskim potwierdza tylko jego renomę – powiedziała członek zarządu Elżbieta Lanc.

Atrakcji nie zabrakło dla nikogo

Poza wszystkimi chyba dostępnymi w Polsce gatunkami miodu, hodowcy pszczół oferują także pierzgę, pyłek pszczeli, wyroby z wosku i nalewki na miodzie. W alei twórców ludowych wystawiają się głównie artyści kurpiowscy: rzeźbiarze, wycinankarki, koronczarki, hafciarki, twórczynie bibułkowych kwiatów, plecionkarze. Można tu zakupić obrusy i serwetki, wełniane chusty, kwiaty, wycinanki, sakralne i świeckie rzeźby, koszyki wyplatane z korzenia sosny lub wikliny, ale też bursztynową czy koronkową biżuterię. W alei kulinarnej dostępne są specjały kurpiowskie przygotowane przez miejscowe gospodynie, smakołyki pochodzące z gospodarstw agroturystycznych oraz od lokalnych producentów żywności. Można tu kupić wędliny, sery, ciasta, chleby, fafernuchy, nalewki, przetwory w słoikach oraz psiwo kozicowe (piwo jałowcowe).

Galeria zdjęć

Źródło: mazovia.pl


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009