- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Kamieńczyk – kraina miodu i chleba
Smacznie, barwnie i regionalnie – tak upłynął Festiwal Miodu i Chleba w Kamieńczyku, w gminie Wyszków (pow. wyszkowski). Imprezę otworzyła członek zarządu województwa Elżbieta Lanc.
– Festiwal Miodu i Chleba to przede wszystkim promocja lokalnej kuchni, ale również ludowego rękodzieła. To wykorzystanie dóbr natury, lasu, pól, łąk i mazowieckiej wsi. Na Mazowszu mamy wspaniałych piekarzy, pszczelarzy i twórców ludowych, co dziś możemy podziwiać i smakować. Co ważne – ideą spotkania jest podtrzymanie wartości wielopokoleniowych. Już dziś zapraszam Państwa za rok na kolejny Festiwal Miodu i Chleba. Bo tutaj po prostu trzeba być – zaznaczyła członek zarządu Elżbieta Lanc.
Uczestnicy festiwalu mogli spróbować regionalnych potraw przygotowanych według tradycyjnych przepisów z naturalnych produktów – wypiekanych chlebów, miodu czy serów korycińskich. Można było spotkać pszczelarzy z Powiatowego Koła Pszczelarzy w Wyszkowie, zajrzeć do ula i poznać recepturę robienia miodu. Dużym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty pieczenia chleba. Dla najmłodszych przygotowano zabawy, gry i konkursy. O oprawę muzyczną zadbało Koło Gospodyń Wiejskich z Zabrodzia ,,Sława’’, Kapela Czerniakowska i Dariusz Kordek. Wydarzenie dofinansowano ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego.
Najlepszy z najlepszych
Produktem festiwalu został olej rzepakowy Franciszka Keslera – regionalnego wytwórcy, który prowadzi w Starym Lubiejewie koło Ostrowi Mazowieckiej gospodarstwo rolne. Z wielką pasją zajmuje się tłoczeniem na zimno oleju rzepakowego, który dzięki swoim walorom smakowym i zapachowym jest już bardzo rozpoznawalny. Produkt został wyróżniony w wielu prestiżowych konkursach, m.in. o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności.
Źródło: www.mazovia.pl
Słowa kluczowe : elżbieta lanc, festiwal miodu i chleba, kamieńczyk, powiat wyszkowski, produkt regionalny