- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
„Amela” - nowa marka polskich owoców
Zdrowie, smak i jakość w jednym – te cechy posiada wyjątkowe jabłko marki „amela”.
Jabłka marki „amela” odznaczają się wyjątkowymi cechami zdrowej polskiej żywności. Uprawiane są zgodnie z technologią „czysty owoc” czyli nie zawierają chemicznych pozostałości środków ochrony roślin. Program ten zwany także „zero pozostałości” jest realizowany przez sadowników skupionych w Klastrze „Polska Natura”, działającym na terenie gminy Błędów, największego Sadu Europy.
Produkcja jabłek „amela” przebiega pod nadzorem renomowanych firm doradczych, a same jabłka „amela” kontrolowane są w certyfikowanych laboratoriach oraz potwierdzone certyfikatem Global G.A.P. lub IPO.
Jabłka brandowane marką „amela” to produkty w klasie premium lub extra (kaliber, wybarwienie, jędrność dla danych odmian według norm jakościowych UE).
Jabłka „amela” przechowuje się w nowoczesnych kontrolowanych obiektach w atmosferze beztlenowej. Sortowanie odbywa się na automatycznych liniach, sterowanych komputerowo z wykorzystaniem czujników o najnowszej technologii, które zgodnie z zapotrzebowaniem konsumentów selekcjonują jabłka „amela” na kaliber, wybarwienie, jędrność i zawartość cukru.
Dystrybutorem jabłek pod marką handlową „amela” jest Stowarzyszenie „Kraina Sadów i Ogrodów” koordynator Klastra „Polska Natura”.
Wartość odżywcza i lecznicza jabłek „amela”
Jabłka „amela” zawierają ok. 83% wody, a w pozostałej części niewielkie ilości białka. Zawierają wszystkie potrzebne w diecie witaminy i sole mineralne. Zawierają kwasy organiczne / jabłkowy, cytrynowy, chinowy, bursztynowy, glikolowy i inne. Zawierają cukry, w tym cukry proste: glukozę i fruktozę, błonnik, substancje pektynowe, witaminy i składniki mineralne, głównie potas, fosfor, wapń, cynk, sód, magnez i żelazo.
Jabłka „amela” zawierają witaminy: C, A, B1, B2, B3, B6, E, K, PP, kwas foliowy, ryboflawinę, tiaminę, niacynę. Zawartość składników zależą od odmiany, dojrzałości jabłka, wielkości, a także podkładki, nawożenia, gleby, wieku drzewa i obfitości owocowania, cięcia i przebiegu pogody w danym roku. Na ogół odmiany wczesne zawierają mniej cukrów niż odmiany później dojrzewające. O smaku jabłek decyduje zawartość cukrów, olejków eterycznych, kwasów organicznych oraz sposób przechowania.
Jabłka „amela” na zdrowie
Jabłka „amela” odgrywają dietetyczną rolę w żywieniu każdego człowieka. Oczyszczają jelita z resztek pokarmowych, regulują florę bakteryjną. Witaminy chronią przed zbyt wczesnym starzeniem się, regulują wszystkie procesy życiowe, pomagają w walce z infekcjami. Należy pamiętać, że organizm ludzki nie potrafi gromadzić większych ilości witamin i dlatego zaleca się ich systematyczne przyjmowanie. Najwięcej witamin, w tym witaminy C, jest pod skórką jabłka, dlatego trzeba zjadać jabłka surowe lub gotowane czy pieczone ze skórką, choć każda obróbka termiczna przyczynia się do utraty witamin C i A są one przede wszystkim wzmacniają układ odpornościowy.
Zasadowe sole mineralne zawarte w jabłkach „amela” działają odkwaszająco na organizm, co jest szczególnie ważne, gdy spożywa się dużo mięsa, tłuszczu, jaj i chleba przygotowanego na zakwasie. Jabłka w diecie mają działanie moczopędne przyczyniają się do zmniejszania obrzęku nóg, poprawę pracy wątroby, wzmacniają mięśnie, serce i układ nerwowy.
Błonnik zawarty w jabłkach „amela” wpływa korzystnie na perystaltykę jelit, a tym samym chroni przed zaparciami. Podczas trawienia błonnik wiąże niektóre metale ciężkie / kobalt, ołów / w nierozpuszczalne sole, które są potem wydalane z organizmu i dla tego o jedzeniu jabłek „amela” powinni przede wszystkim pamiętać nałogowi palacze papierosów i ludzie pracujący w zadymionym środowisku. Błonnik ma także działanie ochronne przed rakiem jelita grubego, a oligosacharydy mają zdolność niszczenia komórek raka okrężnicy. Ponad to błonnik obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiegając miażdżycy, zmniejszając ryzyko zawału serca oraz pomaga regulować poziom cukru w organizmie człowieka.
Pestki jabłek „amela” są źródłem jodu.
Cukry i składniki mineralne występujące w jabłkach „amela” są łatwo przyswajalne. Potas zwiększa napięcie mięśni, w tym mięśnia sercowego; wapń jest niezbędny do budowania kości i zębów; magnez ma działanie antyzawałowe; krzem jest niezbędny dla prawidłowego wyglądu włosów i paznokci; żelazo jako składnik hemoglobiny wpływa na dotlenienie organizmu; inne składniki jak siarka, miedź, cynk, nawet w śladowych ilościach są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Więcej informacji o jabłkach „amela” można znaleźć na stronie internetowej www.amela.pl natomiast o Klastrze „Polska Natura” na stronie www.klasterpolskanatura.pl.