- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
XII Festiwal Kuchni Regionalnej w Wiśniewie
Za nami kolejna edycja wyjątkowego festiwalu kuchni tradycyjnej, który już po raz dwunasty odbył się w Wiśniewie (powiat siedlecki). Samorząd Województwa Mazowieckiego podczas tego wydarzenia reprezentowała członek zarządu Janina Ewa Orzełowska.
Tradycja i aktywność
Festiwalowi towarzyszył konkurs na najsmaczniejszą potrawę regionalną. Na licznych stoiskach gospodynie z gminy Wiśniew prezentowały różnorodne dania i nalewki z wiśniami, które zostały przygotowane według tradycyjnych receptur. Zebrani goście mogli posłuchać ludowej muzyki i obejrzeć pokazy tańca.
Jednym z punktów tego festiwalu był także VII Bieg Uliczny „Z wisienką w tle”, promujący zdrowy tryb życia i aktywność fizyczną wśród dzieci i młodzieży. Dyplomy zwycięzcom wręczyła członek zarządu województwa mazowieckiego Janina Ewa Orzełowska.
– Bardzo się cieszę, że tak wielu młodych ludzi zgłosiło się do tego biegu. Promowanie aktywnego trybu życia jest niezwykle ważne. Zwłaszcza w czasach, gdy wiele godzin spędza się przed ekranem komputera czy telewizora. Łączenie tradycji z promocją aktywności jest świetnym pomysłem na integrację mieszkańców. Mam nadzieję, że w przyszłym roku uczestników będzie jeszcze więcej – podkreśliła Janina Ewa Orzełowska.
Moc atrakcji
W programie imprezy znalazł się także koncert orkiestry dętej, program kabaretowy, czy też koncert gwiazdy wieczoru zespołu MAXEL. Odbyło się zasypywanie młodych wiśni oraz pokaz zwyczaju suszenia młodych liści tego owocu. Najmłodsi mogli wziąć udział w konkursach z nagrodami, a także zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie w foto budce.
– Możliwość międzypokoleniowej wymiany informacji, czy rozpowszechnianie tradycji kulturalnych jest niezwykle istotnym elementem scalania społeczności i krzewienia pamięci o historii wśród najmłodszych. Tego typu festiwale i pikniki są solą mazowszańskiej ziemi – podsumowała członek zarządu Janina Ewa Orzełowska.
Źródło: www.mazovia.pl
Słowa kluczowe : festiwalu kuchni tradycyjnej, Janina Ewa Orzełowska