Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

O pszczołach i miodzie w skansenie w Sierpcu

09.07.2019

W tegorocznej edycji „Miodobrania w skansenie” w sierpeckim muzeum uczestniczyła rekordowa liczba zwiedzających! Ponad 4000 osób miało okazję przyjrzeć się pokazom pracy pszczelarzy na sprzętach wykorzystywanych dawniej i współcześnie, posmakować różnych gatunków miodu, a także poznać od podszewki życie pszczelej rodziny.

pszczelarz

W programie wydarzenia znalazły się także prezentacje zajęć chłopskich i rzemiosła w zagrodach, kiermasz produktów pszczelich, warsztaty dla najmłodszych i koncerty folklorystyczne. Tego dnia turyści najchętniej odwiedzali zagrody, przy których znajdują się ule. To właśnie przy nich hodowcy pszczół prezentowali proces odymiania owadów przy pomocy specjalnego podkurzacza, odsklepiania i wirowania ramek w miodarkach i oczyszczania miodu. Jego zapach unosił się wszędzie. Zwiedzający mogli go posmakować ze świeżym chlebem, poznać różne jego odmiany, a także zobaczyć, jak zakładało się węzę do ramek jako podstawę do budowy plastrów. Podziwiali też wystawę przybliżającą tradycje i sprzęty pszczelarskie. Pokazy odbywały się w dwóch zagrodach – w pierwszej używano narzędzi i sprzętów z końca XIX w., zaś w drugiej – stosowanych współcześnie. Prowadzili je Wojciech Piotrowski z Gospodarstwa Pasiecznego w Żurominie oraz Tomasz Paprocki i Eugeniusz Ptak z Koła Pszczelarzy w Sierpcu.

Moc atrakcji dla każdego

Dużym zainteresowaniem cieszył się kiermasz miodu i produktów pszczelich. W ofercie wystawców znaleźć można było: propolis, wyroby z wosku, pyłek, maści, kosmetyki, a także specjał kuchni staropolskiej – miody pitne. Nie zabrakło też wyrobów rękodzieła, drewnianych zabawek i potraw kuchni regionalnej, w której niezmiennie królowały: sery, bigos, kluski kartoflane i chleb ze smalcem.

To nie jedyne atrakcje, jakie Muzeum przygotowało dla swoich gości. Przez cały dzień w zagrodach chłopskich odbywały się prezentacje prac gospodarskich, rękodzieła i rzemiosła wiejskiego, sprawiając, że ekspozycja ożyła na nowo. Gospodynie ubijały masło w kierzance, tkały na krosnach, szyły na maszynie, haftowały, wycinały z papieru firany, tworzyły wycinanki ludowe, zaś zielarka opowiadała o leczniczych właściwościach ziół. Mężczyźni tłoczyli olej rzepakowy na gorąco, zbijali ramy do uli i z pomocą kołowrotka powroźniczego kręcili powrozy. Młode członkinie Grupy Rekonstrukcyjnej Ludności Cywilnej z Mławy wyplatały wraz ze zwiedzającymi wianki z polnych kwiatów, zaś ich starsi koledzy i koleżanki inscenizowali sceny z życia dawnej wsi, w których udział brali też widzowie. Ponadto ze stoiskiem informacyjnym PRO(W)ste historie - 15 lat województwa mazowieckiego w UE obecny był Samorząd Województwa Mazowieckiego, a Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich zaproponowała konkurs koło fortuny z cennymi nagrodami.

Tradycje dawnych rzemiosł

Nie zabrakło kowala, plecionkarza, szewca i rzeźbiarza. Również młodsi odkrywcy folkloru nie mogli narzekać na nudę. W wiejskiej szkole dzieci robiły świeczki z węzy i wyklejały obrazki z owadami miododajnymi. W dziecięcej pasiece rozwiązywały łamigłówki związane z życiem pszczół. Uczyły się wykonywać z papieru kwiaty. Zaś w stodole młynarza, w ramach warsztatów „Jak to ze zbożem było?” poznawały proces obróbki zbóż. W intencji pszczelarzy, w XVIII-wiecznym urokliwym kościele z Drążdżewa, odprawiona została uroczysta msza święta.

Żywiołowy koncert Zespołu Folklorystycznego Kurpianka Cepelia z Kadzidła zachęcił do wspólnej zabawy licznie zgromadzoną publiczność. Była w nim cała kwintesencja Kurpi: „kurpsiowska gadka”, tradycyjne pieśni i tańce (powolniak, fafur, olender, stara baba) a na deser – kurpiowski chleb z miodem. Równie dynamiczny był koncert folkowej grupy White Garden. Autorskie utwory Karola Krusia – założyciela  i muzyka zespołu – inspirowane folklorem Wielkopolski, Mazur a nawet Szkocji, zauroczyły zebranych na widowni słuchaczy. Melodyczne brzmienia oparte były także na motywach wysnutych z muzyki dawnej.

Żniwa w skansenie już za niespełna miesiąc

Nieco pochmurna pogoda tego dnia nie odstraszyła zwiedzających. Wielu opuszczało skansen z zapasami miodu i innych produktów pszczelich na najbliższe miesiące. A już 4 sierpnia muzeum zaprasza na kolejną imprezę plenerową, przybliżającą dawne ludowe zwyczaje. Do żniwowania wyjdą żniwiarze, rozbrzmiewać będą odgłosy kos, zaterkocze żniwiarka, a na rżyskach staną stygi. Żniwa w skansenie będą świętem zbóż i pieczywa. Regionalny Zespół Pieśni i Tańca Boczki Chełmońskie z Kocierzewa na polu i w jednej z zagród zaprezentuje barwne widowisko obrzędowe. Atrakcji z pewnością nie zabraknie, a czas spędzony w skansenie nie będzie stracony. Więcej informacji o tym i innych wydarzeniach organizowanych przez Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu znaleźć można na stronie mwmskansen.pl i na muzealnym profilu na facebooku.

Źródło: www.mazovia.pl

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009