- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Uczniowie z Mazowsza specjalistami od ekologicznej żywności
Co jest głównym składnikiem korzenia cykorii? Jak należy gotować warzywa bogate w karoten? Co oznacza produkt ze znakiem „Fairtrade”? W jaki sposób w rolnictwie ekologicznym zwalcza się szkodniki i chwasty? – m.in. na te pytania odpowiadali uczestnicy konkursu „Smak ekologicznej żywności” organizowanego przez Samorząd Województwa Mazowieckiego. Spośród wszystkich finalistów wyłoniono 6 laureatów.
Konkurs został zorganizowany już po raz szesnasty. Podczas rywalizacji uczniowie z Mazowsza musieli wykazać się wiedzą na temat ekologicznego rolnictwa i produktów z niego pochodzących. Do finału przystąpiło 98 uczniów z klas 4–8 szkół podstawowych oraz klas III gimnazjów z województwa mazowieckiego. Dzieci i młodzież zmierzyły się z testem składającym się z 30 pytań, w tym z 20 pytań jednokrotnego wyboru oraz 10 – wielokrotnego wyboru. Na udzielenie prawidłowych odpowiedzi uczestnicy mieli godzinę.
Wśród tegorocznych laureatów znaleźli się:
- w kategorii klas IV – VI szkół podstawowych (przyznano trzy I miejsca ex aequo):
I miejsce – Milena Krawczyk, Szkoła Podstawowa w Lesznie,
I miejsce – Oliwia Jackiewicz, Szkoła Podstawowa w Mińsku Mazowieckim,
I miejsce – Bartłomiej Laskowski, Szkoła Podstawowa w Gniewoszowie.
- w kategorii klas VII – VIII szkół podstawowych oraz klas III gimnazjów:
I miejsce – Weronika Bedyk, Szkoła Podstawowa w Drobinie,
II miejsce – Robert Walterski, Szkoła Podstawowa w Lesznie,
II miejsce – Aleksandra Nurkiewicz, Szkoła Podstawowa w Ostrowi Mazowieckiej.
Laureaci otrzymali atrakcyjne nagrody, m.in. telefony komórkowe i zegarki. Ponadto wszyscy uczestnicy konkursu wzięli udział w wycieczce na warszawskie Stare Miasto oraz do Parku Miniatur Województwa Mazowieckiego.
Źródło: www.mazovia.pl
Słowa kluczowe : Samorząd Województwa Mazowieckiego, konkurs „Smak ekologicznej żywności”