- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Dobre Praktyki i Tradycje Kulinarne – Dobre Praktyki Pszczelarskie
Dnia 28 maja br. w Urzędzie Miasta w Kozienicach odbyło się szkolenie "Dobre Praktyki i Tradycje Kulinarne – Dobre Praktyki Pszczelarskie".
Zainteresowanie przekroczyło najśmielsze oczekiwania organizatorów. Zgłosiło się kilkudziesięciu słuchaczy. Lokalna Grupa Działania „Puszcza Kozienicka” upowszechniając na swym terenie informacje o szkoleniu kierowała je głównie do „zjadaczy miodu”. Pomimo to przybyło kilku pszczelarzy, niektórzy zaprezentowali swoje produkty pasieczne. Prowadzący zajęcia zapoznał słuchaczy z zagadnieniami związanymi z życiem pszczół, organizacją ula, rozwojem tych owadów. Podkreślał wielokrotnie rolę tych owadów w środowisku, wskazując na zagrożenia i problemy. Wiele mówił o miodach i innych pożytkach pasiecznych takich jak propolis, pyłek czy pierzga. Podpowiadał jak korzystać z tych produktów. Podczas szkolenia zorganizowano mini konkurs z mini nagrodami. Losowo wybrani przedstawiciele słuchaczy wybierali najlepszy miód. Pierwsze miejsce zajął miód nawłociowy. Prowadzący mini konkurs nagrodził wszystkich uczestników identycznymi mini nagrodami twierdząc, że każdy miód prosto z pasieki posiada walory smakowe i działania prozdrowotne mu przynależne. Każdy miód prosto z pasieki jest polecany i pasieka powinna być miejscem zaopatrywania się w ten produkt oraz inne pożytki pasieczne.
Uczestnicy szkolenia postulowali dalsze kontynuowanie działań szkoleniowych dotyczących tematu pszczelarskiego i deklarowali swój udział w takich spotkaniach.
Słowa kluczowe : LGD „Puszcza Kozienicka”, pszczoły, produkty pasieczne