- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Wyniki wojewódzkiego etapu XIX edycja Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
04.06.2019
Do XIX edycji wojewódzkiej Konkursu zakwalifikowano 36 produktów żywnościowych w kategorii produktowej i 6 dań w kategorii gastronomicznej.
Kapituła Konkursu złożona z przedstawicieli Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawiciela Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, przedstawicieli Zespołu Szkół Zawodowych w Górze Kalwarii oraz przedstawicieli Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie wyłoniła laureatów.
W kategorii produktowej pierwsze miejsca w swoich kategoriach zajęli:
- Adam Węgłowski za salceson czosnkowy z Karniewa,
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach za twaróg tradycyjny tłusty,
- Anna Michalczuk za ser kozi z Witkowizny,
- PH Grajan Grażyna Stelmachowska – Kowalska za kozi ser twarogowy z Cegłowa,
- Bogna i Marcin Milewscy za mód nawłociowy z nadwiślańskich łąk,
- Dariusz Slifirski za miód nawłociowy z Tęczowej Pasieki,
- Gospodarstwo Rolne Wioletta i Dariusz Marcinowscy za ocet śliwkowy z Radziwiłłowa,
- Grażyna Więch za powidła z czarnej porzeczki z miodem i miętą,
- Gospodarstwo Agroturystyczne „U Ani” Anna Goliszewska za kwas z buraków czerwonych,
- Piekarnia Hanna Milewska za chałkę,
- Krzysztof Kowalski za kisiel z siemienia lnianego.
Wyróżnienia w grupie produktowej uzyskali:
- Wiesław Więch za kabanosy z gęsi,
- Radosław Góral za ser Górala – wędzony,
- Stowarzyszenie Made in Bończa za mus jabłkowy z Bończy,
- Iwona Kowalska za sernik tradycyjny,
- KGW Korniczanki za syrop z pokrzywy,
- Kamil Kamiński za olej z orzecha laskowego tłoczony na zimno,
- KGW Korniczanki za dżem z pędów świerka.
W kategorii gastronomicznej:
- pierwsze miejsce zdobyła firma Fanaberie Grażyna Leśniak za barszcz chrzanowo – buraczany i sytochę,
- drugie miejsce przypadło Jadwidze Wołynik za szlachecki rosół z gęsi i pierogi z mięsem gęsim,
- trzecie miejsce uzyskało Gospodarstwo Rolne Wioletta i Dariusz Marcinowscy za flaki cielęce z Radziwiłłowa i kapustę z grochem.
Wyróżnienia w kategorii gastronomicznej uzyskali:
- Anna Umińska KGW Guty za zupę grzybową i sakiewki ziemniaczane,
- KGW Korniczanki za zupę szczawiowo-pokrzywową z jajkiem i pieczeń wieprzową z grzybami i paluchami.