Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Wyniki wojewódzkiego etapu XIX edycja Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

04.06.2019

Do XIX edycji wojewódzkiej Konkursu zakwalifikowano 36 produktów żywnościowych w kategorii produktowej i 6 dań w kategorii gastronomicznej.

Kapituła Konkursu złożona z przedstawicieli Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawiciela Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, przedstawicieli Zespołu Szkół Zawodowych w Górze Kalwarii oraz przedstawicieli Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie wyłoniła laureatów.

W kategorii produktowej pierwsze miejsca w swoich kategoriach zajęli:

  • Adam Węgłowski za salceson czosnkowy z Karniewa,
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach za twaróg tradycyjny tłusty,
  • Anna Michalczuk za ser kozi z Witkowizny,
  • PH Grajan Grażyna Stelmachowska – Kowalska za kozi ser twarogowy z Cegłowa,
  • Bogna i Marcin Milewscy za mód nawłociowy z nadwiślańskich łąk,
  • Dariusz Slifirski za miód nawłociowy z Tęczowej Pasieki,
  • Gospodarstwo Rolne Wioletta i Dariusz Marcinowscy za ocet śliwkowy z Radziwiłłowa,
  • Grażyna Więch za powidła z czarnej porzeczki z miodem i miętą,
  • Gospodarstwo Agroturystyczne „U Ani” Anna Goliszewska za kwas z buraków czerwonych,
  • Piekarnia Hanna Milewska za chałkę,
  • Krzysztof Kowalski za kisiel z siemienia lnianego.

Wyróżnienia w grupie produktowej uzyskali:

  • Wiesław Więch za kabanosy z gęsi,
  • Radosław Góral za ser Górala – wędzony,
  • Stowarzyszenie Made in Bończa za mus jabłkowy z Bończy,
  • Iwona Kowalska za sernik tradycyjny,
  • KGW Korniczanki za syrop z pokrzywy,
  • Kamil Kamiński za olej z orzecha laskowego tłoczony na zimno,
  • KGW Korniczanki za dżem z pędów świerka.

W kategorii gastronomicznej:

  • pierwsze miejsce zdobyła firma Fanaberie Grażyna Leśniak za barszcz chrzanowo – buraczany i sytochę,
  • drugie miejsce przypadło Jadwidze Wołynik za szlachecki rosół z gęsi i pierogi z mięsem gęsim,
  • trzecie miejsce uzyskało Gospodarstwo Rolne Wioletta i Dariusz Marcinowscy za flaki cielęce z Radziwiłłowa i kapustę z grochem.

Wyróżnienia w kategorii gastronomicznej uzyskali:

  • Anna Umińska KGW Guty za zupę grzybową i sakiewki ziemniaczane,
  • KGW Korniczanki za zupę szczawiowo-pokrzywową z jajkiem i pieczeń wieprzową z grzybami i paluchami.

                     XIX edycja Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009