Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Mazowieckie Dobre Praktyki i Tradycje Kulinarne

24.05.2019

Na początku 2019 roku Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie zaproponował Lokalnym Grupom Działania, funkcjonującym na Mazowszu, współpracę w ramach projektu MAZOWIECKIE DOBRE PRAKTYKI I TRADYCJE KULINARNE.

Na zaproszenie do współpracy zareagowało 15 organizacji zgłaszając chęć współpracy przy projekcie. Celem działania jest  prowadzenie akcji szkoleniowo-edukacyjnej i upowszechnieniowej przybliżającej społeczności Mazowsza wiedzę i umiejętności dotyczące zagrodowej produkcji wyrobów, w oparciu o surowce uzyskiwane we własnych gospodarstwach, w tym produktów lokalnych i tradycyjnych. Beneficjentem działań jest lokalna społeczność obszarów wiejskich województwa mazowieckiego, w tym rolnicy, rolnicy ekologiczni, rolnicy prowadzący działalność agroturystyczną, koła gospodyń, uczniowie szkół wszystkich szczebli i inni zainteresowani. Liczymy na to, że efektem działania będzie także rozwój przedsiębiorczości wiejskiej w obszarze zagrodowego przetwórstwa własnych surowców, ze szczególnym uwzględnieniem produktów lokalnych i produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami, zbywanych poprzez rolniczy handel detaliczny. Efektem działania będzie też upowszechnienie wiedzy o produktach lokalnych i tradycyjnych oraz umiejętności ich identyfikacji i wprowadzania na Listę Produktów Tradycyjnych, umiejętności promowania regionu poprzez produkt. 

Dnia 13 lutego odbyło się pierwsze spotkanie, dotyczyło dobrych praktyk pszczelarskich. Do dnia dzisiejszego zrealizowano wspólnie 9 szkoleń/konferencji o tematyce pszczelarskiej, zielarskiej, przetwórstwa mleka, krótkich łańcuchów dostaw żywności, produktu tradycyjnego. Kolejne trzy działania realizowane będą w następujących terminach:

  • 28 maja w Kozienicach - szkolenie Dobre Praktyki i Tradycje Kulinarne – Dobre Praktyki Pszczelarskie;
  • 10 czerwca w Przasnyszu – konferencja Dobre Praktyki i Tradycje Kulinarne – Produkt Lokalny i Tradycyjn;
  • 11 czerwca w Jakubowie – szkolenie Dobre Praktyki i Tradycje Kulinarne – Dobre Praktyki Pszczelarskie.

Zapraszamy zainteresowanych mieszkańców obszarów wiejskich naszego województwa do kontaktu z Lokalnymi Grupami Działania i zgłaszania tematów do realizacji w ramach opisanego projektu.

Sala szkoleniowa z uczestnikami szkolenia

Uczestnicy szkolenia w plenerze

Sala szkoleniowa z uczestnikami szkolenia

Sala szkoleniowa z prowadzącym szkolenie

Uczestnicy warsztatów z serami

Sala szkoleniowa z uczestnikami warsztatów

Stoisko wystawiennicze z sokami

Stoisko wystawiennicze z tradycyjną żywnością

Stoisko wystawiennicze z wędlinami

sala szkoleniowa, wójt wita zebranych


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009