- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Mazowieckie Dobre Praktyki i Tradycje Kulinarne
Na początku 2019 roku Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie zaproponował Lokalnym Grupom Działania, funkcjonującym na Mazowszu, współpracę w ramach projektu MAZOWIECKIE DOBRE PRAKTYKI I TRADYCJE KULINARNE.
Na zaproszenie do współpracy zareagowało 15 organizacji zgłaszając chęć współpracy przy projekcie. Celem działania jest prowadzenie akcji szkoleniowo-edukacyjnej i upowszechnieniowej przybliżającej społeczności Mazowsza wiedzę i umiejętności dotyczące zagrodowej produkcji wyrobów, w oparciu o surowce uzyskiwane we własnych gospodarstwach, w tym produktów lokalnych i tradycyjnych. Beneficjentem działań jest lokalna społeczność obszarów wiejskich województwa mazowieckiego, w tym rolnicy, rolnicy ekologiczni, rolnicy prowadzący działalność agroturystyczną, koła gospodyń, uczniowie szkół wszystkich szczebli i inni zainteresowani. Liczymy na to, że efektem działania będzie także rozwój przedsiębiorczości wiejskiej w obszarze zagrodowego przetwórstwa własnych surowców, ze szczególnym uwzględnieniem produktów lokalnych i produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami, zbywanych poprzez rolniczy handel detaliczny. Efektem działania będzie też upowszechnienie wiedzy o produktach lokalnych i tradycyjnych oraz umiejętności ich identyfikacji i wprowadzania na Listę Produktów Tradycyjnych, umiejętności promowania regionu poprzez produkt.
Dnia 13 lutego odbyło się pierwsze spotkanie, dotyczyło dobrych praktyk pszczelarskich. Do dnia dzisiejszego zrealizowano wspólnie 9 szkoleń/konferencji o tematyce pszczelarskiej, zielarskiej, przetwórstwa mleka, krótkich łańcuchów dostaw żywności, produktu tradycyjnego. Kolejne trzy działania realizowane będą w następujących terminach:
- 28 maja w Kozienicach - szkolenie Dobre Praktyki i Tradycje Kulinarne – Dobre Praktyki Pszczelarskie;
- 10 czerwca w Przasnyszu – konferencja Dobre Praktyki i Tradycje Kulinarne – Produkt Lokalny i Tradycyjn;
- 11 czerwca w Jakubowie – szkolenie Dobre Praktyki i Tradycje Kulinarne – Dobre Praktyki Pszczelarskie.
Zapraszamy zainteresowanych mieszkańców obszarów wiejskich naszego województwa do kontaktu z Lokalnymi Grupami Działania i zgłaszania tematów do realizacji w ramach opisanego projektu.