- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Majówka z tradycją mazowieckiej wsi – zaprasza Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu
Podczas tegorocznej majówki sierpecki skansen zaprasza na spotkanie z obrzędowością i tradycją. 1, 3 i 5 maja w skansenie odbędzie się cykl imprez plenerowych przybliżających zwyczaje ludności chłopskiej zamieszkującej Mazowsze na początku XX w. związane z okresem wiosennym.
1 i 3 maja, godz. 10.00–18.00 – „Majówka w skansenie”
5 maja, godz. 10.00–18.00 – „Gotowanie na polanie”
„Majówka w skansenie”
W programie m.in. pokazy prac wiejskich i rzemiosła, widowiska obrzędowe, koncerty orkiestr dętych, konkursy z nagrodami dla całej rodziny, kiermasz produktów tradycyjnych i potraw regionalnych i wiele innych.
Od początku maja w zagrodach chłopskich i dworach szlacheckich zwiedzać można wystawę „Rok polski w tradycyjnych zajęciach codziennych”. Ekspozycja pozwala z bliska przyjrzeć się jak wyglądało jak pracowano i świętowano, czym zajmowano się w wolnych chwilach, co spożywano, jakie radości i troski towarzyszyły ludności wiejskiej przed stu laty. Podczas imprez zwiedzający wezmą udział w pokazach zajęć gospodarskich i prac polowych. W wiejskiej izbie lekcyjnej dzieci wezmą udział w warsztatach kaligrafii, a na podwórku jednej z zagród pobawią się replikami zabawek z początku XX wieku. Na placu zabaw znajdą szczudła, fajerki, obręcze i proce, a najmłodsi skorzystają z bujanych koników i hulajnóg. W pola wyjdą gospodarze do bronowania, orki i siewu. Gospodynie wyciągną balie i tary do prania, zasiądą przy kołowrotku, wytną firanki z papieru, w kierzance ubiją świeże masło, którego skosztować będzie można z chrupiącym chlebem. W kuźni kowal wykona żelazne podkówki, wikliniarz zajmie się wyplataniem koszy z wikliny, stolarz wystruga drewniane zabawki, do swojego warsztatu powróci też szewc. W olejarni zaprezentowany zostanie proces tłoczenia oleju lnianego na gorąco. Miłośnicy zdrowej kuchni będą mogli zrobić sobie zapas tego produktu, wszak żadna dawna kucharka bez niego obejść się nie mogła.
Na muzealnej scenie wystąpi Zespół Ludowy OŻAROWIACY z Ożarowa Mazowieckiego w koncercie folklorystycznym. 3 maja w amfiteatrze zabrzmią najlepsze marsze, a także utwory muzyki popularnej i filmowej w brawurowych wykonaniach Gminnej Orkiestry Dętej w Starej Białej i Młodzieżowej Orkiestry Dętej w Kurzętniku. Na stoiskach wystawców podczas kiermaszów produktów regionalnych znajdą się potrawy tradycyjne, miody, kosmetyki naturalne, drewniane ozdoby oraz wytwory rzemiosła i rękodzieła. Mali i duzi sprawdzą swoją zręczność, szybkość i koordynację ruchową podczas zawodów rodzinnych.
„Gotowanie na polanie” – dzień tradycyjnej kuchni mazowieckiej
Impreza każdego roku gromadzi miłośników smaków i aromatów dań przygotowanych według przekazywanych z pokolenia na pokolenie babcinych przepisów. W konkursie na najsmaczniejsze potrawy i napoje zmierzą się członkinie kół gospodyń wiejskich i kucharze z całego Mazowsza. Wyboru najlepszych propozycji dokona komisja wylosowana spośród uczestników wydarzenia. Również zwiedzający wezmą udział w szeregu wyzwań związanych tematycznie z kulinariami.
Na muzealnej scenie zagości Regionalny Zespół Pieśni i Tańca SANNIKI w koncercie „TAŃCE POLSKIE – Suita sannicka”.
W wiejskich zagrodach gospodynie zaprezentują jak wyglądało przyrządzanie jedzenia na dawnej wsi. Zwiedzający oglądając wnętrza kolejnych domostw i dworów przekonają się jakie dania zdobiły pańskie stoły, co spożywano przy chłopskiej ławie, co gotowano dla pracujących w polu i czym delektowano się przed stu laty z okazji rozmaitych uroczystości. Wiejski kiermasz będzie znakomitą okazją, by posmakować najsmaczniejszych potraw przygotowanych według dawnych receptur, a także zakupić pieczywo pieczone na zakwasie, nalewki, różne rodzaje wędlin i serów, a także domowe przetwory oraz konfitury.
Źródło: www.mazovia.pl