- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Mazowieccy producenci na Fruit Logistica w Berlinie
6 lutego rozpoczęły się najważniejsze dla branży rolno-spożywczej Międzynarodowe Targi Owoców i Warzyw Fruit Logistica. Ponad 3000 wystawców z 73 krajów z całego świata prezentuje najbardziej innowacyjne produkty, projekty oraz technologie. Nie zabrakło także producentów z Mazowsza.
Wymiana doświadczeń
Fruit Logistica to wydarzenie handlowe, gdzie co roku spotykają się specjaliści, producenci, importerzy, eksporterzy, hurtownicy oraz detaliści rynku globalnego społeczności rolniczej. To miejsce, które daje możliwość przyjrzenia się asortymentowi konkurencji. Stwarza okazję do nawiązania nowych kontaktów czy wymiany doświadczeń. Umożliwia sadownikom i rolnikom poprawę konkurencyjności oraz wzmocnienie pozycji na rynku. Targom towarzyszy bogaty program imprez dodatkowych - konferencji, seminariów, prezentacji czy dyskusji tematycznych koncentrujących się na zagadnieniach rozwoju międzynarodowego rynku świeżych produktów.
Mazowiecki akcent
Największą atrakcją są stoiska narodowe, które imponują świeżością. Już po raz jedenasty, na liczącym ponad 100 m2 polskim stoisku wystawienniczym, koordynowanym przez Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej swoje produkty zaprezentowało 16 firm z województwa mazowieckiego oraz lubelskiego. W uroczystym otwarciu stoiska udział wzięli m.in. członek zarządu Janina Ewa Orzełowska, przewodniczący Komisji Rolnictwa i Terenów Wiejskich Sejmiku Województwa Mazowieckiego Leszek Przybytniak, prezes Związku Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej Mirosław Maliszewski oraz dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Radosław Rybicki.
- Gospodarka Mazowsza jest w dużej mierze oparta na rolnictwie, zaś sektor owocowo-warzywny jest jej ważnym elementem. Blisko 30 proc. polskich sadów znajduje się w regionie mazowieckim. Ponad połowa jabłek wytwarzana jest właśnie na Mazowszu. Wspieranie działań popularyzujących rodzimą produkcję jest ważnym elementem. Stanowią one element tożsamości społecznej oraz dziedzictwa kulturowego regionu. Mazowsze to także niepowtarzalna kuchnia regionalna, w której można się rozsmakować. Jej wyjątkowe cechy i właściwości wynikają z tradycyjnych metod produkcji. - powiedziała podczas inauguracji stoiska członek zarządu Janina Ewa Orzełowska.