Turniej Smaków to impreza pełna atrakcji dla całej rodziny. Na miejscu będzie można skosztować dań regionalnych, np. z ziemniaków, a także innych przetworów z okolicznych gospodarstw i lasów od lokalnych producentów. Na pewno będzie też coś na słodko, zgodnie z sokołowską tradycją, ponieważ w mieście tym działała prężnie od XIX wieku Cukrownia założona przez Elżbietę Hirschmann.
Organizatorzy imprez kulinarnych na Szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego starają się zaprezentować gościom to, co w regionie jest najlepsze, najsmaczniejsze i przede wszystkim lokalne. Podczas październikowego Turnieju Smaków będzie można wziąć udział w dwóch pokazach kulinarnych: z przepisów Marcjanny Oborskiej z XIX wieku oraz w pokazie „Ziemniak na słodko”. Potrawy przygotuje i opowie o nich Joanna Jakubiuk, znawczyni kuchni regionalnej, miłośniczka ziemniaka i pierogów, współzałożycielka Convivium Slow Food Podlasie. Podczas Turnieju będzie można również kupić najnowszą książkę Joanny Jakubiuk „Ziemniak. Wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 lokalnych przepisów”.
Goście Turnieju będą mogli wziąć udział w bezpłatnych warsztatach genealogicznych, podczas których dowiedzą się, jak szukać informacji o historii swoich rodzin i gdzie w Internecie można znaleźć ślady rodzinnych korzeni i odnaleźć ważne dokumenty w wersji cyfrowej. Warsztaty poprowadzi w Sokołowskim Ośrodku Kultury dr Andrzej Nowik.
Udział w turnieju Smaków i w imprezie kulinarnej jest bezpłatny i otwarty dla wszystkich. Organizatorami są: Sokołowski Ośrodek Kultury oraz Lokalna Organizacja Turystyczna Wielki Gościniec Litewski.
Źródło: www.mazowsze.travel