- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Dożynki Województwa Mazowieckiego zamknęły czas żniw
Wrześniowe piękne słońce, artystyczne wieńce z całego regionu i tysiące gości – tak w skrócie podsumować można Dożynki Województwa Mazowieckiego i Diecezji Płockiej, które odbyły się 16 września w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu. Wszystkie te elementy sprawiły, że teren muzeum od wczesnych godzin porannych prawie do północy tętnił życiem.
Dożynki są tradycyjnym świętem wsi i choć ten rok nie był szczególnie dla rolnictwa łaskawy, to do Sierpca przybyło 30 delegacji wieńcowych z terenu województwa mazowieckiego i dziesiątki delacji gminnych i parafialnych, by wspólnie dziękować rolnikom i mieszkańcom wsi za trud codzienności na polu.
Uroczystości rozpoczęły się krótkim korowodem dożynkowym i Mszą Świętą pod przewodnictwem Biskupa Pomocniczego Diecezji Płockiej JE Mirosława Milewskiego. Chwilę po święceniu wieńców z ust Starostów Dożynkowych Pani Moniki Maciejewskiej i Pana Pawła Sochockiego padły tradycyjne słowa skierowane do Marszałka Województwa Mazowieckiego Adama Struzika „Przyjmij ten chleb gospodarzu, złotko naszej ziemi. Już zebrane w żniwnym trudzie, rękami naszemi. Przyjmij ten chleb gospodarzu, nie jest tego mało. Dziel go mądrze, sprawiedliwie, by dla wszystkich stało” i Marszałek wraz ze Starostą Powiatu Sierpeckiego Janem Laskowskim, Burmistrzem Miasta Sierpca Jarosławem Perzyńskim i Dyrektorem Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu Janem Rzeszotarskim ruszyli w tłum, by dopełnić ceremoniału dzielenia chlebem.
Tło tej części stanowił ceremoniał dożynkowy prowadzony przez Zespół Tańca Ludowego „MASOVIA”. W wystąpieniu dożynkowym Marszałek Adam Struzik podkreślił wagę i znaczenie mazowieckiego rolnictwa na polskich i europejskich arenach. „Mimo niesprzyjających warunków pogodowych i niewystarczającego wsparcia szczebla centralnego nasze rolnictwo stale podnosi poziom produkcji i eksportu. Głównie do krajów Unii Europejskiej, więc nie opowiadajmy nieprawdy, że jest ona wyimaginowaną wspólnotą” – zaznaczył.
Część oficjalną Dożynek zamknęły nagrody za najpiękniejszy wieniec dożynkowy (tu I miejsce przypadło Powiatowi Siedleckiemu), Polski Producent Żywności (w gronie nagrodzonych znalazło się 12 firm i przedsiębiorstw) oraz bezpieczne gospodarstwo rolne.
Całe dożynkowe popołudnie stało pod znakiem wspaniałej muzyki ludowej, bowiem dożynkowe sceny gościły Kurpiowski Zespól POD BOREM z Zawad, Zespól Tańca Ludowego MASOVIA Politechniki Warszawskiej w Płocku, Zespól Pieśni i Tańca Ziemi Łosickiej, Zespól Śpiewaczy BIENIĘDZICE i Zespół Ludowy MARYSIEŃKI Stare Szpaki.
Pożegnanie lata w skansenie towarzyszące dożynkom było pełne pokazów rzemiosła i rękodzieła ludowego z udziałem twórców ludowych, inscenizacji wiejskich zajęć codziennych połączonych z wykorzystaniem dawnych sprzętów i narzędzi gospodarskich oraz kiermaszy produktów regionalnych i rękodzieła ludowego. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszyła się wystawa Samorządu Województwa Mazowieckiego i Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, która pełna była smaku, zapachu, muzyki i tańca. W bloku rozrywkowym do późnego wieczora królowały rytmy zespołów Sławomir i Enej.
Słowa kluczowe : dożynki województwa mazowieckiego, adam struzik