- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Zapraszamy na Mazowsze na najbliższe imprezy kulinarne
Zapraszamy do wzięcia udziału w imprezach kulinarnych, które odbędą się w marcu br.
8 marzec 2018 r. - Jarmark na Kazimierza "Kaziuki", Plac przy Miejsko-Gminnym Ośrodku Kultury w Mordach
Jarmark na Kazimierza ma wielowiekową historię. W XVII w. król Jan Kazimierz nadał miastu Mordy przywilej organizowania jarmarku. Był on zawsze najsłynniejszy i największy. Przed wojną jego sława sięgała aż do Warszawy. Zjeżdżali się na niego kupcy z Drohiczyna, Sokołowa, Łukowa i Siedlec, a nawet z Kałuszyna i Mińska. Dziś „Kaziuki” mają charakter wydarzenia lokalnego. Da się odczuć klimat tego dnia, wywołany nadchodzącą wiosną, kramami, dużym zjazdem kupców i okolicznych mieszkańców. W części artystycznej można zobaczyć występy miejscowych zespołów ludowych. Tradycyjnie, nie brakuje stoisk rękodzielniczych i lokalnych artystów. W namiotach targowych sprzedawcy zapraszają do kupna produktów spożywczych wykonanych wg tradycyjnych receptur, pieczywa, miodu, owoców i warzyw. Dla każdego uczestnika Jarmarku czeka zawsze pyszna niespodzianka w postaci tradycyjnych regionalnych potraw: ciepłego bigosu lub grochówki. Można spróbować także tradycyjnego pieczywa upieczonego przez miejscowe piekarnie.
Kontakt - Pan Łukasz Wawryniuk, Dyrektor Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Mordach, tel. 025-641-54-42.
Więcej informacji na stronie www.mgokmordy.naszgok.pl
18 marca br. - Kiermasz Wielkanocny, Gminny Ośrodek Kultury w Siennie, ul. Rynek 19
Prezentacja i degustacja tradycyjnych wyrobów kuchni regionalnej wykonanych przez lokalne koło gospodyń wiejskich.
Kontakt - Gminny Ośrodek Kultury, tel. 048-378-60-62.
Więcej informacji na stronie www.goksienno.pl
około 20 marca br. - Kadzidlański Festiwal Potraw Wielkanocnych, Centrum Kultury Kurpiowskiej im. Ks. M. Mieszki w Kadzidle
To święto promujące tradycje kulinarne gminy Kadzidło. W świątecznej atmosferze degustowane są potrawy przygotowane przez miejscowe koła gospodyń wiejskich.
Kontakt - Centrum Kultury Kurpiowskiej, tel. 029-717-61-89.
Więcej informacji na stronie www.ckkkadzidlo.pl
24 marca br. - Osiecki Jarmark Wielkanocny, Rynek w Osiecku
Na stoiskach osieckiego jarmarku można kupić m.in.. Sery podpuszczkowe, chleby, ciasta oraz baby wielkanocne i baranki, a także palmy, stroiki i jajka wielkanocne "Kryształowe cuda", miody, świece woskowe, a także inne ozdoby świąteczne. Oprócz tego na miejscu odbywa się degustacja wędlin, chleba, serów, ciast oraz pysznego żurku.
Kontakt - Pani Katarzyna Gadomska, Urząd Gminy Osieck, tel. 025-685-70-2.
Więcej informacji na stronie www.osieck.pl
25 marca br. - Wielkanocny Jarmark Rękodzieła i Zdrowej Żywności, Góra Kalwaria, centrum miasta
Wielkanocny Jarmark Rękodzieła i Zdrowej Żywności w Górze Kalwarii jest adresowany przede wszystkim artystów i rzemieślników oraz producentów zdrowej lokalnej żywności takiej jak: miody, chleby sery, przetwory owocowe i inne. Jarmark organizowany jest nieprzerwanie od 2013 roku.
Kontakt - Pani Jolanta Jawień, Urząd Miasta Góra Kalwaria, Referat Funduszy Zewnętrznych i Promocji, tel. 022-727-95-17.
Więcej informacji na stronie www.gorakalwaria.pl
25 marca br. - Niedziela Palmowa, Plac przy OSP Łyse, Kościół pw. Świętej Anny w Łysych, Kościół pw. Chrystusa Króla Wszechświata w Łysych
Najbardziej rozpoznawalnym elementem kultury kurpiowskiej Gminy Łyse, zarówno w kraju, jak i za granicą jest Palma Kurpiowska. Organizowane co roku uroczyste obchody Niedzieli Palmowej, w tym również konkurs na Palmę Kurpiowską, są ściśle związane z tradycją chrześcijańską naszego regionu. Przyjeżdżając tego dnia do Łysych mozna uczestniczyć w procesji z palmami o znacznych rozmiarach, obejrzeć kiermasz sztuki ludowej, kiermasz wydawnictw regionalnych, okolicznościowe wystawy, z wystawą nagrodzonych palm na czele, obejrzeć występy zespołów folklorystycznych, skosztować tradycyjnych potraw kuchni regionalnej, a nawet kupić zminiaturyzowaną, ale naszą kurpiowską palmę. Co roku organizatorzy z myślą o zaproszonych gościach przygotowują degustację potraw regionalnych, w skład której wchodzą między innymi: rejbak, fafernuchy, tradycyjne pieczywo kurpiowskie, smalec kurpiowski ze skwarkami, piwo kozicowe. Turyści mogą posmakować również produktów dostępnych na stoiskach, takich jak: chleb ze smalcem i ogórkiem małosolnym, miód kurpiowski, tradycyjnie przygotowywane wędliny oraz pieczywo.
Kontakt - Pan Dariusz Puławski oraz Pani Danuta Szulc, Gminny Ośrodek Kultury w Łysych, tel. 029-772-50-47.
Więcej informacji na stronie www.gminalyse.pl
25 marca br. - Jarmark Wielkanocny, Sokołów Podlaski - Hala sportowa Zespołu Szkół Salezjańskich
Dekoracje wielkanocne, specjały kuchni regionalnej i rękodzieło ludowe to tylko niektóre z rzeczy, które można kupić podczas corocznego Jarmarku Wielkanocnego. Pośród ponad 50 wystawców biorących udział w Jarmarku można popróbować i kupić wiele ekologicznych specjałów kuchni tradycyjnej, przygotowywanych przez gospodynie z całego regionu - baby, placki drożdżowe, mazurki, keksy, paschę, ciasta, sękacze, baranki i zajączki z ciasta, pasztety i wędliny wielkanocne, chrzany, przetwory, nalewki, piwo kozicowe i miód pszczeli. Zakupić można również wyroby rękodzielnicze i hand made: pisanki wykonane różnymi metodami, palmy wielkanocne, ozdoby, dekoracje i stroiki świąteczne, kartki, biżuterię, ozdoby z filcu, serwetki, wyroby z wosku pszczelego i inne rękodzieła. Podczas Jarmarku rozstrzyga się Powiatowy Konkurs Tradycyjnych Wypieków Wielkanocnych.
Kontakt - Pani Alina Fimanowicz, Sokołowskie Centrum Kultury, tel. 025-785-24-38.
Więcej informacji na stronie www.sokolowskakultura.pl