- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Zapraszamy na najbliższe imprezy kulinarne - luty 2018 r.
Zapraszamy do wzięcia udziału w imprezach kulinarnych, które mają się odbyć w lutym w 2018 roku.
3 lutego 2018 r. - Święto Fafernucha, Gmina Kadzidło, miejscowość Golanka
Uczestnicy imprezy mają okazję do wspólnego przygotowania ciasta, formowania fafernuchów, pieczenia tych smakowitych ciasteczek w piekarniku oraz zapoznania się z historią produktu. Tradycyjne fafernuchy wypiekane są na Kurpiach i Mazowszu przed Świętem Trzech Króli i są przysmakiem podczas różnego rodzaju imprez i wydarzeń karnawałowych. Przygotowaniom towarzyszą występy kapeli kurpiowskiej, muzykantów ludowych i gawędziarzy.
Osoba do kontaktu - Paweł Łaszczych z Centrum Kultury Kurpiowskiej, tel. 029-717-61-89
Więcej informacji na stronach www.kadzidlo.pl i www.ckk.kadzidlo.pl
04 lutego 2018 r. - Zapusty Gminne z konkursem kulinarnym pn.: "Smaczny Zapust na stole", Sypniewo
Impreza gminna promująca zwyczaje wsi mazowieckiej, podczas której odbywa się konkurs kulinarny do którego przystępują Koła Gospodyń Wiejskich oraz osoby indywidualne.
Osoba do kontaktu - Bogusława Batogowska z Gminnego Centrum Kultury , tel. 029-717-77-76
Więcej informacji na stronie www.gminasypniewo.pl
7-18 luty 2018 r. - Fine Dining Week - Warszawskie restauracje
Specjalna edycja festiwalu Warsaw Restaurant Week, poświęcona restauracjom typu fine-dining, proponującym swoim gościom wyrafinowaną kuchnię wysokiej jakości, serwis i elegancką atmosferę w niewygórowanej cenie.
Więcej informacji na stronie - https://finediningweek.pl/
13 lutego 2018 r. - Ostatki w Muzeum Małego Miasta w Bieżuniu, Stary Rynek 19
Corocznie pod koniec karnawału w Muzeum Małego Miasta w Bieżuniu organizowane są ostatki, w trakcie których prezentowana jest kultura, sztuka i historia przedstawicieli narodów z różnych, często bardzo odległych części świata. Na wernisażach, oprócz poznawanych cywilizacji, degustuje się również egzotyczne potrawy narodowe oraz przysmaki kuchni miejscowej takie jak np. bieżuński bugaj, smalec, faszerowane gęsi oraz jajka, pączki i faworki.
Osoba do kontaktu - Jerzy Piotrowski z Muzeum Małego Miasta w Bieżuniu, tel. 23-657-80-45
Więcej informacji na stronie - www.mwmskansen.pl