- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
XV edycja konkursu "Smak ekologicznej żywności"
Kolejny rok z rzędu Zarząd Województwa Mazowieckiego proponuje dzieciom i młodzieży szkolnej konkurs wiedzy w zakresie rolnictwa ekologicznego i produktu ekologicznego pn.: „Smak ekologicznej żywności”. Od roku 2011 konkurs ma formę olimpiady wiedzy w zakresie rolnictwa ekologicznego i produktu ekologicznego. Taka forma spotkała się z dużym odzewem wśród nauczycieli i dzieci w obu kategoriach wiekowych.
Konkurs w 2018 roku jest otwarty dla szkół podstawowych oraz gimnazjów z terenu województwa mazowieckiego, a jego adresatami są dwie grupy wiekowe, tj. uczniowie klas IV-VII szkół podstawowych oraz uczniowie gimnazjów klas II-III. Poprzez organizację konkursu o takim charakterze staje się realne wypracowanie właściwych nawyków żywieniowych, które mają nieocenione znaczenie w profilaktyce zdrowotnej, dlatego niezwykle cenne staje się tego rodzaju przedsięwzięcie mające na celu szeroko rozumianą edukację ekologiczną najmłodszych konsumentów dotyczącą żywności ekologicznej. Organizacja takiego właśnie konkursu promuje postawy ekologiczne wśród dzieci i młodzieży, jest niebywałą okazją do zdobycia rzetelnej wiedzy na temat żywności ekologicznej i całej ekologii, mądrej i ciekawej zabawy, współzawodnictwa i spotkania ludzi o podobnych zainteresowaniach.
Konkurs składa się z dwóch etapów i trwa od 1 marca 2018 r. do 22 czerwca 2018 r.
Termin nadsyłania zgłoszeń: do 30 marca br.
Laureaci Konkursu za zajęcie I, II, oraz III miejsca w każdej z grup wiekowych, zgodnie otrzymają dyplomy i nagrody. Przewidziana jest także wspólna wycieczka krajoznawcza, a w sumie na realizacje ww. konkursu przewiduje się kwotę do 12.000 zł brutto pochodzącą z budżetu Samorządu Województwa Mazowieckiego.
Szczegółowe informacje o konkursie można uzyskać w Departamencie Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, tel. 22 59 79 339.
Do pobrania:
Słowa kluczowe : Samorząd Województwa Mazowieckiego, konkurs „Smak ekologicznej żywności”