Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Samorząd Województwa Mazowieckiego

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Smaki Mazowsza

22.11.2017

Pivo di Varca

Rolniczy – w dużej mierze – charakter Mazowsza sprawił, że silnie rozwinął się u nas przemysł spożywczy. Znane są mleczarnie, zakłady przemysłu mięsnego czy przetwórstwa owocowego. Ale Mazowsze popularyzują również browary – wymienić warto chociażby Sierpc, Warkę czy Ciechanów. Mało kto wie, że podobno wielkim smakoszem piwa z Warki był nuncjusz papieski w Polsce, Gaetano Aldobrandini, który później został papieżem i przyjął imię Klemens VIII (zmarł w roku 1605).

Gdy – już będąc głową kościoła – ciężko zachorował, leżąc otoczony gronem kleryków wspomniał swoje ulubione Pivo di Varca. Klerycy, przypuszczając, że może chodzić o jakąś świętą, zaczęli chóralnie intonować „Santa Piva di Varca – ora pro nobis” („Święta Piwa z Warki – módl się za nami”). Chorego tak rozbawiła ta sytuacja, że ze śmiechu pękł mu wrzód, będący przyczyną choroby i papież wyzdrowiał.1

 

Kurpiowski rejbak

Jest daniem często serwowanym na kurpiowskich stołach. Wszędzie smakuje inaczej, ale zawsze wyśmienicie, bo chyba nie może się nie udać. Rejbak to zapiekanka z ziemniaków. Nazwa pochodzi od „rejbowania”, czyli tarcia na tarce. Znany jest też jako: kartoflak, nagus, terciek, bugaj i kugel. Wspaniały rejbak przygotowują dziewczęta z Koła Gospodyń Wiejskich w Glebie (gmina Kadzidło).

Składniki: 3 kg ziemniaków, około 1 kg wędzonego boczku, 2 cebule, 2 jajka, 1–2 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, pieprz ziołowy lub inne przyprawy.

  1. Ziemniaki i cebulę ścieramy (lub rozdrabniamy w malakserze).
  2. Podsmażamy pokrojony boczek.
  3. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko, łyżkę lub dwie mąki oraz sól i przyprawy (pieprz czarny, pieprz ziołowy) do smaku.
  4. Wszystko mieszamy i zapiekamy około 1,5 godz.

Według różnych przepisów do rejbaka dodaje się poza boczkiem także inne gatunki mięsa – żeberka czy kiełbasę i przyprawia dowolnymi ziołami. Dobrym dodatkiem jest surówka z kiszonej kapusty.2

 

1 źródło: „Mazowsze”, red. Jolanta Sieradzka-Kasprzak, Warszawa 2011, s. 158.

2 źródło: mazowieckiszlaktradycji.com.pl

 

Słowa kluczowe : pivo di Varcakurpiowski rejbak


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009