- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Smaki Mazowsza
Pivo di Varca
Rolniczy – w dużej mierze – charakter Mazowsza sprawił, że silnie rozwinął się u nas przemysł spożywczy. Znane są mleczarnie, zakłady przemysłu mięsnego czy przetwórstwa owocowego. Ale Mazowsze popularyzują również browary – wymienić warto chociażby Sierpc, Warkę czy Ciechanów. Mało kto wie, że podobno wielkim smakoszem piwa z Warki był nuncjusz papieski w Polsce, Gaetano Aldobrandini, który później został papieżem i przyjął imię Klemens VIII (zmarł w roku 1605).
Gdy – już będąc głową kościoła – ciężko zachorował, leżąc otoczony gronem kleryków wspomniał swoje ulubione Pivo di Varca. Klerycy, przypuszczając, że może chodzić o jakąś świętą, zaczęli chóralnie intonować „Santa Piva di Varca – ora pro nobis” („Święta Piwa z Warki – módl się za nami”). Chorego tak rozbawiła ta sytuacja, że ze śmiechu pękł mu wrzód, będący przyczyną choroby i papież wyzdrowiał.1
Kurpiowski rejbak
Jest daniem często serwowanym na kurpiowskich stołach. Wszędzie smakuje inaczej, ale zawsze wyśmienicie, bo chyba nie może się nie udać. Rejbak to zapiekanka z ziemniaków. Nazwa pochodzi od „rejbowania”, czyli tarcia na tarce. Znany jest też jako: kartoflak, nagus, terciek, bugaj i kugel. Wspaniały rejbak przygotowują dziewczęta z Koła Gospodyń Wiejskich w Glebie (gmina Kadzidło).
Składniki: 3 kg ziemniaków, około 1 kg wędzonego boczku, 2 cebule, 2 jajka, 1–2 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, pieprz ziołowy lub inne przyprawy.
- Ziemniaki i cebulę ścieramy (lub rozdrabniamy w malakserze).
- Podsmażamy pokrojony boczek.
- Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko, łyżkę lub dwie mąki oraz sól i przyprawy (pieprz czarny, pieprz ziołowy) do smaku.
- Wszystko mieszamy i zapiekamy około 1,5 godz.
Według różnych przepisów do rejbaka dodaje się poza boczkiem także inne gatunki mięsa – żeberka czy kiełbasę i przyprawia dowolnymi ziołami. Dobrym dodatkiem jest surówka z kiszonej kapusty.2
1 źródło: „Mazowsze”, red. Jolanta Sieradzka-Kasprzak, Warszawa 2011, s. 158.
2 źródło: mazowieckiszlaktradycji.com.pl
Słowa kluczowe : pivo di Varca, kurpiowski rejbak