- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
„Systemy jakości żywności – wsparciem jakości produkcji”
„Systemy jakości żywności – wsparciem jakości produkcji”, to tytuł konferencji zrealizowanej w dniu 24 października br. przez MODR Warszawa Oddział Płock, w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Partnerem projektu była Mazowiecka Izba Rolnicza z siedzibą w Parzniewie oraz Lokalna Grupa Działania Aktywni Razem z siedzibą w Gąbinie. Realizacja projektu służy zwiększeniu udziału zainteresowanych stron we wdrażaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich.
Projekt skierowany był do rolników producentów żywności, przetwórców, przedstawicieli LGD, doradców i osób zainteresowanych zdobyciem wiedzy ( 60 osób) na tematy: unijnych i krajowych systemów jakości żywności, zintegrowanego systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności, systemów jakości żywności regionalnej i tradycyjnej oraz możliwości finansowania działalności przetwórczej produktów rolnych, ich dystrybucji i promocji.
Realizacja operacji ułatwiła wymianę wiedzy pomiędzy producentami, przetwórcami żywności i konsumentami oraz umożliwiła nawiązanie współpracy w organizacji łańcucha dostaw żywności. Uruchomienie produkcji żywności wysokiej jakości wymaga wiedzy i podejmowania wielu decyzji w zakresie organizacji produkcji i sprzedaży, często też zainwestowania znacznych środków finansowych. Konsumenci coraz częściej podczas zakupów żywności kierują się nie tylko ceną produktów, ale ich jakością i ściślejszą kontrolą procesu produkcji. Rośnie popyt na żywność wysokiej jakości, produkty ekologiczne, regionalne, żywność produkowaną metodami tradycyjnymi. W celu wyróżnienia oraz lepszej ochrony jakości żywności został wprowadzony system certyfikowania i znakowania tych produktów. Dzięki temu konsumenci mają czytelną i rzetelną informację o wyjątkowej jakości produktu, a producentom stwarza to możliwość promocji i umożliwia ochronę przed nieuczciwą konkurencją.
Celem projektu było doskonalenie zawodowe uczestników konferencji (producentów i przetwórców żywności oraz konsumentów) poprzez omówienie zagadnień dotyczących norm jakości i bezpieczeństwa żywności.
Konferencja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.