- KSOW 2014-2020
- Podstawa prawna KSOW 2014-2020
- Plan Działania na lata 2014-2020
- Plan Operacyjny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
- Pomoc Techniczna PROW 2014-2020 - Schemat II KSOW
- Konkurs 1/2017
- Konkurs 2/2018
- Konkurs 3/2019
- Konkurs 4/2020
- Operacje realizowane przez Partnerów KSOW w ramach Planu Działania KSOW 2014-2020
- Wojewódzka Grupa Robocza
- Formularz zgłoszeniowy do KSOW
- Mazowiecki SIR
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
2019 - MODR - Mała przedsiębiorczość na obszarach wiejskich - duże możliwości
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział Płock, realizuje projekt pn. „Mała przedsiębiorczość na obszarach wiejskich - duże możliwości”. W dniach od 10 do 12 września br. organizujemy wyjazd studyjny dla 25 osób zainteresowanych podejmowaniem działalności pozarolniczej z powiatów: gostynińskiego, płockiego i sierpeckiego.
Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 - plan operacyjny na lata 2018-2019.
Działanie skierowane jest do:
- właścicieli gospodarstw agroturystycznych i obiektów turystyki wiejskiej;
- rolników, domowników, przedsiębiorców zainteresowanych działalnością pozarolniczą;
- lokalnych liderów, przedstawicieli organizacji pozarządowych, doradców rolniczych;
Celem operacji jest zapoznanie uczestników z dobrymi praktykami w wykorzystaniu lokalnych zasobów i potencjału ludzkiego w podejmowaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich.
Podczas wyjazdu studyjnego uczestnicy poznają przykłady małej przedsiębiorczości pozarolniczej, dające szansę mieszkańcom wsi na wzrost osiąganych dochodów. Ważnym elementem będzie zapoznanie uczestników z ideą i zasadami funkcjonowania oraz możliwościami korzystania z Inkubatora Przetwórczego w procesie przetwarzania produktów z gospodarstwa i ich sprzedaż w ramach RHD. Uczestnicy zapoznają się również z dobrymi praktykami partnerskiej współpracy w promocji produktów regionalnych z wykorzystaniem lokalnych zasobów i potencjału ludzkiego.
Zakładane efekty realizacji operacji to zwiększenie udziału zainteresowanych stron we wdrażaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich oraz aktywizacja mieszkańców wsi na rzecz podejmowania inicjatyw dotyczących produkcji i przetwarzania żywności wysokiej jakości i wprowadzania jej na rynek lokalny poprzez małe przetwórstwo w ramach sprzedaży bezpośredniej, rolniczego handlu detalicznego. Zdobyta wiedza, umożliwi podjęcie decyzji w zakresie zmiany profilu produkcji w gospodarstwach w kierunku pozarolniczej działalności gospodarczej, w tym kreowania miejsc pracy na terenach wiejskich.
wstecz |